rv 2485774 1280

Husbil i Sverige: De bästa Vägarna och Tipsen

Sverige är idealiskt för campare som gillar att resa med husbil. Med en yta på 447 435 km² och lite mer än tio miljoner invånare erbjuder landet gott om utrymme för individuell utveckling. Och eftersom svenskarna tycker om att resa med sin husbil själva finns det ett brett utbud av campingplatser med olika faciliteter

I den populära reseperioden mellan maj och augusti är det lämpligt att reservera parkeringsplatser i förväg. Det gäller framför allt södra Sverige, Öland, med flera. Annars kan du bege dig till platserna spontant när som helst.

Hyr husbil i Sverige

Om du inte känner för en lång resa kan du hyra en husbil i Sverige. Du kommer sedan med flyg till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det finns flera leverantörer på plats. Här kan du hyra en husbil för en rundresa genom Sverige.

Trafikregler för husbilsturen i Sverige

I trafikreglerna finns det i princip inga större skillnader i hela Europa. Överlag är svenskarna lite mer bekväma än många andra länder i Europa.

I Sverige är innerstäderna 50 km/h föreskriven. Många städer måste dock korsas i 40 km/h eller ännu mindre. På landsvägar varierar bestämmelserna mellan 70 och 90 km/h. 110 eller 120 km/h är de angivna rekommenderade hastigheterna för motorvägar. Att överskrida dessa kan bli ett dyrt nöje. Alla installerade fartkameror meddelas i förväg med skyltar.

Viktigt för körning i Sverige

Halvljuset måste alltid vara påslaget. Det är förbjudet att köra med mobiltelefon bakom ratten och köra alkoholpåverkad. Promillegränsen är 0,2 procent. Barn under 1,35 m långa ska sitta i en åldersanpassad barnstol i Sverige. För alla vintercampare som vill utforska den snöiga norra delen av landet: Vinterdäck är obligatoriska mellan 1 december och 1 mars för att garantera säkerheten.

Bästa restid för husbilsturer i Sverige

Bästa tiden att resa till Sverige är mellan maj och augusti. Då dominerar soltimmarna och temperaturerna ligger i behagliga intervall, beroende på breddgraden. Vattentemperaturerna i sjöar och floder når också en nivå under denna period som inbjuder till bad

Naturligtvis måste du inte begränsa husbilsturen till sommaren. Om du inte har något emot lite kyla finns det mycket att se även på vintern. Jämtlands eller svenska Lapplands orörda naturlandskap kan utforskas underbart på skidor eller på en snöskovandring. När löven faller på hösten förvandlas skogarna i Sverige till ett hav av färger som gläder varje öga. Att sedan titta bekvämt på en lugn sjö borde få dig att glömma alla vardagsbekymmer.

Allemansrätten gäller inte husbilar

Allemansrätten misstolkas ofta av husbils-och husvagnsägare. Det avser personer som är ute och går till fots i naturen och med hänsyn till vissa bestämmelser får slå läger med sitt tält nästan var som helst. Husbilar däremot får inte bara parkera mitt i naturen. Dessutom är det inte tillåtet att övernatta någonstans med fordonet. Husbilar får endast parkeras på camping- och parkeringsplatser och områden som är särskilt markerade för detta ändamål.

Boka eller boka en campingplats i Sverige

Det finns cirka 550 campingplatser i Sverige, varav de flesta inte kräver reservation eller förbokning. Under huvudresesäsongen juni och juli är många svenskar också själva ute och kör. Bokningar rekommenderas därför starkt på särskilt populära platser. Du bör absolut boka en parkeringsplats på Gotland och Öland. Bokning är också att rekommendera i närheten av Stockholm eller Göteborg, vid Vättern och Vänern samt på några platser i södra Sverige.

Vackra resvägar genom Sverige

Rutt genom södra Sverige: Södra Sverige och dess vackra kustlinje är ett utmärkt val för en husbilstur där du kan beundra vackra rutter och vackra städer. De vackraste stoppen är: Malmö, ”Porten till Sverige”, Ystad som inspektör Wallanders hem, universitetsstaden Lund, majestätiska Karlskrona, Kalmar med dess imponerande slott och slutligen den soliga ön Öland.

Småland, Vimmerby och Kristallriket: I södra Sverige är Småland och Vimmerby en annan vacker rutt som väntar campare. Astrid Lindgrens hem med det tidigare residenset Näs, Bullerbyn, Lönneberga eller det fascinerande Kristallriket med den imponerande glaskonsten från Sverige erbjuder nya upplevelser varje dag. Här finns också idylliska campingplatser precis vid sjön, mycket skog och intressanta sevärdheter.

Ön Gotland: Den lilla ön i Östersjön ser tillbaka på en lång historia. En av de mest intressanta platserna i Sverige väntar sina besökare i Visby: den lugna staden var en gång en av de största handelsplatserna i Europa. Små vikar och vackra sandstränder fulländar den gotländska upplevelsen.

Rundtur i norra Sverige: Norra Sverige är ett riktigt paradis för naturälskare. Små städer och byar, vild, otämjd natur och många vilda djur garanterar en oförglömlig semesterupplevelse. Städer som Östersund, Arvidsjaur, Falun, Luleå eller Kiruna är också värda att se.

Längs västkusten: Göteborg, Halmstad, Helsingborg och slutligen Malmö är städer värda att se och du bör ta dig tid. Däremellan är det värt att stanna till vid kusten för att ta ett dopp i havet eller fiska i skärgården.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar