mount everest 6395759 1280

Hur du Väljer den bästa Vandringsryggsäcken – Tips & Råd

En ryggsäck är det viktigaste tillbehöret när du ska ut och vandra. Och att välja rätt ryggsäck kan ha stor påverkan på hur du upplever din vandringstur- om den blir jobbig och uttröttande eller om det är en tid ute i naturen full av njutning och avkoppling.

Ditt mål är att hitta en hållbar och bekväm vandringsryggsäck som passar allt du behöver utan att bli överbelastad. Du vill inte heller ha en ryggsäck som är för stor, annars har du mycket oanvänt utrymme och bär på mer än du behöver. Det finns så många alternativ att välja mellan på marknaden att det kan vara svårt att veta var man ska börja.

För att spara tid och pengar har vi sammanställt en guide om hur du väljer rätt vandringsryggsäck.
Saker att tänka på när du letar efter en ryggsäck

Det finns flera saker att tänka på innan du väljer ryggsäck. Här är de viktigaste frågorna du bör ställa dig själv innan du bestämmer dig för en ryggsäck för vandring:

1. Hur lång är din resa?

Detta är den första frågan du bör ställa dig själv. Ska du på en dagsvandring klarar du dig med en ryggsäck som är mindre än om du ska på en flerdagarsexpedition.

2. Vart ska du?

Kommer du att campa i vildmarken eller ska du vandra omkring och förbi olika städer? Om du inte har tillgång till rent vatten kommer du att behöva bära betydligt mer och du kommer därmed att behöva en större ryggsäck.

3. Vilka aktiviteter kommer du att göra?

Planerar du att bara vandra eller planerar du att klättra också? I det senare fallet behöver du en ryggsäck som kan bära klätterutrustning.

När du vet vilka aktiviteter du ska göra bör du notera vilken utrustning du behöver (t.ex. tält, sovsäck, ishacka, vattenfilter, etc.). Mängden utrustning kommer också att påverka storleken på din ryggsäck.

4. Hur mycket ska du bära? Och kan du bära allt?

Ju fler aktiviteter du gör desto mer behöver du bära. Men du bör också bedöma om du kan bära med dig allt. Om du har tillräckligt med utrustning för att fylla en 80L väska , men du inte kan bära den, måste du omvärdera din situation.

5. När ska du åka?

Som med alla vandringar måste du känna till vädret och terrängen. Om du vandrar i öknen eller torra och varma platser behöver du mycket vatten. Och i sådant fall behöver du även en ryggsäck som kan bära den mängden vatten eller ha plats för en vattenpåse. Å andra sidan, om du vandrar under regnperioden vill du ha en ryggsäck som är väderbeständig.

Viktiga funktioner att ha i en bra vandringsryggsäck

När du ska välja ryggsäck bör du också överväga vilka funktioner som finns och vad du behöver. Här är de viktigaste funktionerna att hålla utkik efter i en vandringsryggsäck:

Vadderat höftbälte: Ett bekvämt höftbälte som sitter korrekt kan göra eller bryta din vandringsupplevelse. Din ryggsäcks vikt bör vara jämnt fördelad så att dina axlar inte gör allt arbete. Större ryggsäckar (50L och uppåt) har vanligtvis större höftbälten och mer stoppning. Dagsryggsäckar, å andra sidan, har inte alltid ett höftbälte. Min dagsryggsäck har ett höftbälte, och även om det är tunt ger det extra mycket stöd.

Vadderade axelremmar: Precis som höftbälten är tjockleken och typen av stoppning direkt proportionell mot storleken på ryggsäcken. Tjocka vadderade remmar ger komfort och stöd medan tunnare ger mer flexibilitet.

Bröstband: Bröstbandet (eller bröstremmen) fäster axelremmarna. Det ger en extra nivå av stabilitet genom att hålla axelremmarna på plats. För mig är detta ett måste, tillsammans med ett höftbälte. Din rygg, axlar och höfter kommer att uppskatta det.

Vadderad ryggpanel (med intern ram): För maximal komfort bör ryggpanelen vara kontur och vadderad. Det bör stödja den naturliga ryggbågen för att undvika ryggsmärtor. De bästa och mest ergonomiska ryggsäckarna har även en invändig ram. Detta hjälper till att hålla allt på plats samtidigt som det ger en extra nivå av support.

Topp- och frontlastning: En ryggsäck som fylls uppifrån ger dig tillgång till allt från toppen av väskan, medan en frontladdad ryggsäck endast tillåter åtkomst framifrån. För större ryggsäckar (50L och uppåt) vill du ha både topp- och frontlastning. Det blir mycket lättare att komma åt dina saker.

Vattentåligt material: De flesta vandringsryggsäckar är inte 100 % vattentäta, men de är gjorda av vattenavvisande material och kommer med ett regnskydd. Om du fastnar i ett skyfall vill du ha dessa två funktioner så att ryggsäcken och dess innehåll inte blir genomblött.

Lastlyftningsremmar: Dessa justeringsband förbinder axelremmarna till toppen av ryggramen. De kan användas för att ändra avståndet mellan din kropp och ryggsäcken. Det är en viktig funktion som förhindrar en tung ryggsäck från att dra iväg.

Ytterligare egenskaper

Nedan finns en lista över ytterligare funktioner, och även om de inte är nödvändiga, kommer de att göra ditt liv enklare.

Ventilationssystem: Jag skulle rekommendera en ryggsäck som har ett nätsystem som funerar som ventilation. Detta minimerar svettuppbyggnaden på ryggen och ger bättre ventilation, både på varma och kalla vandringar.

Externa fickor: En höftbältesficka, främre förvaringsficka och sidofickor ger dig snabb tillgång till din utrustning.

Hållare för gåstav/isyxor: Använd dessa för att hålla dina gångstavar och/eller isyxor.

Sovsäcksfack: Detta är det lägsta facket på en ryggsäck. Det är inte helt nödvändigt, men det är väldigt användbart för att organisera din utrustning.

Extra tillbehörsremmar: Om du planerar att bära en liggunderlag eller tält behöver du extra externa remmar.

Kompressionsremmar: Dessa remmar hjälper till att minska volymen på din ryggsäck. De förhindrar också föremål från att flytta runt.

Vattenhllare: De flesta flerdagars vandringsryggsäckar har en invändig hylsa och krok där du kan fästa en vattenblåsa. Det är inte nödvändigt, men för långa vandringar kan det vara mycket användbart.

Skyddsöverdrag: Ryggsäckar större än 20-30L behöver vanligtvis kontrolleras på flygplatser. Så du vill ha ett skyddande fodral med låsbara dragkedjor för att säkra och skydda din väska. Den är också praktisk på långa långväga busslinjer eller tågresor där din väska antingen går ovanpå eller under bussen.

Är ni fortfarande osäkra på vilken vandringsryggsäck som passar er? Följ då denna guide av vandringsryggsäckar för att hitta vilken som passar er.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar