boy 909552 1280

Fiske i Sverige: Vad du Måste Veta [Fiskeregler Sverige]

Det finns nästan 100 000 sjöar i Sverige. Dessutom över 3 000 kilometer kustlinje och otaliga floder som rinner genom de vidsträckta skogarna och nationalparkerna i det skandinaviska landet i alla riktningar. Ja… det är ingen överdrift att säga att Sverige är ett fiskeparadis.

Särskilt om du tillbringar din semester i Sverige i ett semesterhus vid sjön, är fiske naturligtvis särskilt rekommenderat. Sveriges älvar är också ett populärt område för laxfiske. Och så finns det kusterna: I öster skärgårdsöarna och framförallt den klippiga västkusten som är utmärkt för havsfiske efter skaldjur.

Låt oss ta en titt på exakt vad du behöver veta om fiske i Sverige.

Behöver jag fiskeutbildning för att fiska i Sverige?

Låt oss börja med den viktigaste punkten: I Sverige behöver du inget fiskekort eller fiskekort. Du behöver alltså inte gå en kurs innan du åker på semester, och du behöver inte göra ett prov heller. Så kan du bara ta ditt spö och sätta igång? Vänta… det är inte riktigt så enkelt: Du måste skaffa fiskekort innan.

Fiskekort utfärdas av respektive kommun. Du kan vanligtvis köpa dem i butiker (t.ex. sport- eller fiskebutiker), på den lokala turistinformationen i området runt respektive vattendrag. Fiskekorten gäller ofta bara för en viss sjö, eller för flera sjöar i närheten

Undantag: Det finns inget fiskekort på de fem största Svenska sjöar nödvändiga. Dessa är dessa sjöar:

  • Vänern
  • Vättern
  • Storsjön
  • Mälaren
  • Hjälmaren

Du också får fiska längs hela Sveriges östkust utan fiskekort.

Hur mycket kostar ett fiskekort i Sverige?

Fiskekortet finns vanligtvis tillgängligt som daglicens eller veckolicens. Priserna varierar något beroende på hur populär sjön är som fiskedestination. I allmänhet är priserna ganska billiga. I genomsnitt betalar du mellan 150 och 250 kronor för en veckobiljett.

Om du hyr ett fritidshus på sjön har villaägarna ibland även fiskerätt för sjö. I det här fallet behöver du inget fiskekort. Annars köper du fiskekortet direkt av hyresvärden.

De bästa områdena för fiske i Sverige

 

Med de många vattendragen i Sverige är det inte så lätt att välja rätt plats. Här är några tips på var du kan fiska särskilt bra i Sverige.

Södra Sverige

Vänern i Sydvästra Sverige är den största sjön i landet med över 5 500 km² och är faktiskt nästan ett litet hav – inklusive sitt eget väder och en skärgård på över 20 000 öar. Som du kan föreställa dig är Vänern också ett fantastiskt fiskeområde. Sötvattenslax, öring, abborre och gös är de vanligaste fiskarna här.

Mörrumälven i Blekinge är världskänd bland laxfiskare. Här kan du fånga lax och havsöring av rekordstorlek – den största laxen som någonsin fångats vägde över 26 kilo! Bra för laxfiske är också den näst största Ätran i Falkenbergs kommun, samt Hanöbukten och havet utanför Simrishamn.

Mellansverige

Mellansverige genomkorsas av ett antal stora flodsystem, vilket gör det utmärkt för sportfiskare. Dalälven i Dalarna är känd för sina stora gäddor. Landskapet runt älvens lopp präglas av ängar, översvämningsslätter och våtmarker som gör ett fantastiskt fiskeområde. Detsamma gäller Klarälven och den enorma Siljansjön.

Norra Sverige

De norra glesbefolkade landskapen Sverige kännetecknas av arktisk tundra, glacierade högfjällsmassiv och otaliga fjällbäckar som reser sig högt upp i bergen och rinner ut i Östersjön i Bottenviken. Åar som Vindelälven, Torneälven, Piteälven och Kalixälven är bland de största helt naturliga älvarna i Europa. I de övre delarna är de bra för fiske efter harr och öring. Lax och havsöring dominerar närmare havet.

Svensk specialitet: fiskplantering

Svenska vatten förknippas ofta med termen fiskplantering. Det innebär att ny fisk regelbundet släpps ut i dessa vatten. Som ett resultat är chansen för fångst särskilt stor här. Dessutom finns det bara en liten chans att sjöarna så småningom kommer att fiskas tomma.

Fiskplanteringssjöar är särskilt lämpliga för nybörjare på grund av de stora fiskbeståndet. Det finns många sådana sjöar över hela landet. Följande fiskplanteringssjöar i Sverige är mycket populära:

  • Kalvsjön (Småland)
  • Rusken (Småland)
  • Fegen (Halland)

När är den bästa tiden att fiska i Sverige?

Sverige är cirka 2000 kilometer från norr till söder. Det gör att det finns olika klimatzoner i landet, vilket förstås också påverkar fiskesäsongens längd. Du kan fiska nästan året runt i södra Sveriges kustälvar, sjöar och kuster. I Mellansverige är den bästa tiden för fiske i Sverige från april till november, medan i Lappland i norra landet varar säsongen från omkring maj till oktober.

Vilka fiskarter kan jag fiska i Sverige?

 

Sverige är hem för ett 50-tal olika fiskarter. De vanligaste fiskarna är abborre, gädda, gös, öring och regnbåge. Du kan också fiska sill mycket bra vid södra Sveriges kuster.

Viktigt: Vid fiske i Sverige måste du observera minsta storlek på fisken du fångar. Dessa är:

  • Gös: 45 cm
  • Öring: 45 cm
  • röding: 50 cm
  • Lax: 60 cm
  • Kräftor: 10 cm

 

Beroende på vattenförekomsten kan dessa medelvärden variera något. Du hittar information om minsta storlek på fiskekortet. Får du en fisk som är mindre måste du genast sätta tillbaka den i vattnet. Den mäts från spetsen av munnen till stjärtfenan.

I allmänhet har Sveriges sjöar och älvar mycket goda fiskbestånd. För att behålla det så ska du bara fånga så många fiskar du kan äta samma dag. Ibland finns det även en gräns per person, vilket anges på fiskekortet. Självklart ska du hålla dig till det.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar