motorhomes 1206520 1280

Semester i Sverige: Husbil och Husvagnssemester i Sverige Tips

Sett till sin yta är Sverige glesbefolkat med omkring 10 miljoner invånare.

Tillsammans med de nästan oändliga naturlandskapen kan campare se fram emot en rymd som knappast finns i resten av Europa.

Lyckligtvis är infrastrukturen för campingsemestern väl utvecklad. Det finns runt 450 campingplatser över hela landet som förvaltas av Svenska Campingförbundet. Det finns också cirka 75 000 parkeringsplatser och 9 000 fritidshus. Platserna är för det mesta öppna året runt, många har även bastu. Sverige är för övrigt ett riktigt tips för prismedvetna campare: I en Europaomfattande prisjämförelse var Sverige det billigaste campinglandet i Europa 2022.

För campingplatserna är det lämpligt att skaffa Camping Key Europe i förväg. Detta kort möjliggör enkel in- och utcheckning och erbjuder många rabatter. Tillsammans med kortet får du ett Camping-ID, som aktiveras i smartphone-appen ”My Camping Key”. Alternativt kan du ladda ner legitimationen som PDF-dokument och sedan skriva ut den.

Rutter och turer

Sverige är ett fantastiskt resmål, speciellt för campare som reser i sin egen husbil. Som en möjlig inspiration, här är några starkt rekommenderade rutter för självkörning i detalj:

Resmål

Grovt sett består Sverige av tre delar: Söder erbjuder fantastiska stränder och dramatiska klippor i kustregionen Skåne, Skogar och sjöar i Småland, Astrid Lindgrens hem och de stora Gotlandsöarna och Öland. Metropolerna Göteborg och Malmö, belägna vid havet, är också idealiska för stadsresor, där du kan kombinera kultur- och naturupplevelser

Mellansverige erbjuder unika naturlandskap i Närke, Dalarna och Värmland och mer än 10 000 sjöar som glittrar vackert i solen under sommarmånaderna. De svenska fritidshusen med brygga på sjön är särskilt populära bland semesterfirare. Den som gillar att fiska kommer också att uppskatta detta. Dessutom är Stockholm landets politiska och kulturella centrum i Mellansverige

Älgparker i Sverige Sverige med barn: I Vimmerby på Pippi Långstrumps spår

Fiske i Sverige

Norra Sverige är mest känt för den vilda naturen på UNESCO:s världsarvslista Svenska Lappland. Här finns de stora nationalparkerna Sarek och Padlejanta och den berömda vandringsleden ”Kungsleden”. De öde landskapen anses vara den sista riktiga vildmarken i Europa och är en dröm för aktiva semesterfirare och vandringsfantaster på sommaren. På vintern kan du också observera det sällsynta norrskenet här.

Särskildheter

Det finns några specialfunktioner för campare i Sverige som vi kort skulle vilja nämna här

Allemansrätten

I Sverige gäller den så kallade allemansrätten. Denna lag tillåter dig att röra dig fritt i naturen och slå upp ditt tält i upp till två nätter nästan var som helst. Undantag från detta är några nationalparker och särskilda skyddsområden, förbuden brukar antecknas på informationstavlor. Viktigt: Motoriserad vildcamping och fristående med husbilar etc. ingår inte i allemansrätten och är uttryckligen förbjudet!

Dimmade strålkastare

Campare ska använda halvljus på alla vägar i Sverige året runt, även dagtid. Dagsljus är inte tillåtet. Brott mot regeln kan ge böter på upp till 500 kronor.

Vägtullar och färjor

I Sverige är det ingen vägavgift på motorvägar och andra vägar. Undantag är de två städerna Stockholm och Göteborg, där en stadsavgift som beror på tid på dygnet måste betalas på vardagar.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar