moose 70254 1280

Älgparker i Sverige – Bästa Älgparkerna i Sverige

Inget annat djur upplevs så nära förknippat med Sverige som älgen. De välkända gatuskyltarna, som kan upptäckas regelbundet och alltid har följt med folk på semestern, har bidragit till detta.

En kollision med en älg kan vara en smärtsam upplevelse, eftersom de vuxna djuren når en höjd av 1,40 meter till 2,10 meter och de kan även nå en längd på upp till tre meter. Men vid en olycka säkerställer de långa, klibbiga benen att älgen, som väger mellan 400 och 700 kilo, välter över bilen och orsakar massiva skador. Så var försiktig! Trafikskylten är berättigad!

I det vilda är älgar väldigt skygga och på grund av sin pälsfärg försvinner de lätt i snåret. Med lite tålamod och kunskap om utfodringsplatserna kan älgar observeras och beundras i naturen.

Besök älgparker i Sverige

Älgparker i Sverige har utformats så att besökare i landet kan komma i kontakt med kungen av skogar utan att behöva gå långa sträckor för att beröra naturen. De tar hänsyn till den naturliga livsmiljön: älgarna får tillräckligt med utrymme och platser att dra sig tillbaka på. Den bästa tiden att besöka är under en utfodring eftersom utfodringsstationerna är inrättade på ett sådant sätt att besökare i parken kan klappa älgen och mata dem själva.

De flesta älgparker finns i södra Sverige. Intresset är mycket mer uttalat här, parkerna måste ju också skötas. Många parker finns framför allt i Småland, där Astrid Lindgren och Pippi Långstrump är hemma.

Laganland Älgpark

En av de största (6 ha) och mest kända älgparkerna är Laganland Älgpark, som lätt nås via E4. Tack vare utsiktsplattformar och fototorn kan besökarna ta imponerande bilder och komma i kontakt med älgarna när de matas dagligen. Upplevelsen avrundas med ett lekcenter inomhus och en älgbutik för klassiska svenska souvenirer.

Adress: E4:an/Laganvägen 10, 341 50 Lagan

Grönåsen Älgpark

Mitt i det berömda Kristallriket (Glasriket) ligger Grönåsen Älgpark nära Kosta. Du bör ge dig själv tillräckligt med tid för besöket, eftersom vackert anlagda skogsstigar leder genom området förbi djuren. Getter, grisar, hästar, kaniner, marsvin och höns är andra djur som lever i Grönåsen Älgpark och som kan utfodras och klappas. En tur till älgparken kan härligt kombineras med ett besök i Kosta. I byn finns fortfarande ett traditionellt glasbruk, där glasblåsare bildar värdefulla konstverk.

Adress: Grönåsen 2, 360 52 Kosta, Sverige

Glasriket Älgpark

I närheten av Nybro stad väntar Glasriket Älgpark gäster med en vacker älgpark. Besökare körs genom parken på en trailer bakom en traktor, medan föraren stannar och försöker locka djuren nära. Här bor förutom älgar även alpackor, vilket är ytterligare en upplevelse för barn och vuxna.

Adress: LÅNGA SLÄT 314, 382 96 Nybro, Sverige

Målilla Älgpark

Inbäddat i det småländska skogslandskapet är ett besök i Målilla Älgpark en vacker upplevelse. På en cirkulär rutt möter besökarna älgar om och om igen och kan mata eller klappa dem. Utrustad med lite mat lyckas älgen uppmärksamma sig. Getter, ankor, hundar, marsvin och katter finns också hemma i denna idylliska park.

Adress: Kristineberg, 570 82 Målilla, Sverige

Dalslands Moose Ranch i Ed

En härlig älgpark är Dalslands Moose Ranch i Ed, som också är tillägnad kunskapsförmedling. På guidade turer under dagen och även på natten kan besökarna lära sig mycket om skogens kungar. Tack vare vandringar och specialkurser har du möjlighet att fördjupa dig i Sveriges natur och få nya upplevelser.

Adress: 668 92, Ed Högankas 2, 668 92 Ed, Sverige

Smålandet Älgsafari i Markaryd

Smålandet Älgsafari i Markaryd är en speciell upplevelse. Besökare kan upptäcka älgen på en tre kilometer lång cirkulär rutt och observera djuren på nära håll. Tack vare en butik, ett café och en restaurang finns shoppingmöjligheter och kulinariska läckerheter.

Adress:  Smålandet, Misterhult 2032, 28591 Markaryd, Sverige

Älgparker i Sverige i korthet

Det finns många andra sevärda älgparker i Sverige. Vi har satt ihop en liten översikt för södra Sverige:

  • Moose Garden, Orrviken
  • Älgens Hus, Bjurholm
  • Arctic Moose farm, Överkalix
  • Älgstugan Och Huskyfarm, Särna
  • Ockelbo Älg AB, Ockelbo
  • Långshyttans Älgpark, Långshyttan
  • Värmlands Älgpark, Ekshärad
  • Gårdsjö Elk Park AB, Heby
  • Moose af Anneröd, Uddevalla

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar