rv 2485774 1280 1

Förnybar Energi vid Camping – Bästa Tips & Idéer [Husbil & Husvagn]

Som ett av de största initiativen för ekologisk camping har allt fler campingplatser börjat tänka på temat miljöskydd.

Ämnet energi spelar här en stor roll. Många av campingplatserna som tänker på miljön förlitar sig till exempel på sin egen energiproduktion, till exempel genom solsystem eller kraftvärme och på effektiv energianvändning.

Men det är inte bara campingplatserna som kan ge sitt bidrag till miljön. Det är upp till var och en av oss att göra camping till en ännu mer miljövänlig semesterform än vad den redan är av naturen. Och det är just därför vi presenterar några tips och idéer om hur campare kan producera sin egen energi på en campingsemester.

Solen skickar ingen elräkning

Elektromobilitet har upplevt enorm popularitet de senaste åren. Solen erbjuder stor potential, speciellt med denna lovande teknik. Solcellssystem kan leverera den förnybara elen till e-laddningsstationer. Innovativa fordon med soltak genererar samtidigt energi under körning. Än så länge är den helt självförsörjande solcampern en dröm om framtiden. Ändå finns det redan olika möjligheter att delta i energiomställningen och påverka den positivt

El från mini-solsystemet

Ett alternativ är kraftverk. Det är mobila solcellsanläggningar som passar på vilken balkong som helst – därav namnet. Dessa system kopplas helt enkelt in i uttaget hemma, sedan är det bara att låta solen skina och du matar redan in din egen el i ditt hemnätverk. Det är miljövänligt och billigt, solen skickar ingen faktura.

Höjdpunkten: Du kan även använda dessa mini-solsystem på semestern, till exempel på campingen. Så länge det finns strömanslutning vid montern kan du generera en del av elen på plats, precis där den förbrukas. Kostnaden för ett sådant kraftverk är några tusen till ett par tiotusen kronor.

Årliga besparingar på flera tusen är möjliga med ditt eget solsystem. Och utöver denna ekonomiska lättnad minskar du också direkt klimatförstörande utsläpp. Viktigt här: Diskutera projektet med campingen i förväg.

Solsystem för husbilar

Men du behöver inte nödvändigtvis köpa ett nytt system: Många husbilar har redan solcellssystem som matar batteriet ombord. Ombordbatterierna eller solcellsbatterierna levererar en betydande mängd energi under en längre tid. Beroende på typ kan dessa system även byggas ut. Det är så kallade ö-system, dvs de kräver ingen nätanslutning. Strömmen kan tas ut i rätt spänning för alla standardenheter via en 230 volt sinusvågsomriktare. Det bör noteras att växelriktaren måste vara tillräckligt stor för att enheterna ska kunna drivas

Det finns även möjlighet att använda förnybar energi vid matlagning. Att laga mat med en solspis, ugn eller grill är inte bara beroende av vädret – förhoppningsvis mindre problem på semestern – utan också en fråga om övning. Det finns många olika utformningar av matlagningsanläggningar för solenergi. Därför är det bäst att jämföra och se att det även finns en kokbok med recept.

Vindenergi: Ytterligare en energikälla

Om du vill vara självförsörjande kan du använda vinden som samt solen vid camping. Det som är standard för små segelbåtar letar sig sakta in i campingsektorn. Till exempel finns nu mikro- och små vindkraftverk med runt 300 till 3000 watt på marknaden. Men var försiktig: i synnerhet billiga små vindkraftverk har ofta problem med aerodynamiken och kan leda till oönskat buller. Så spendera hellre lite mer pengar för bra kvalitet!

En grundläggande skillnad görs mellan vertikala och horisontella rotorer. Du kan tänka på horisontella rotorer som en liten version av vindgeneratorerna som står på fälten.

Beroende på typ ser vertikala rotorer ut som roterande pelare. De är mer robusta, oavsett vindriktning, och har mindre rörliga skuggor. Som ett resultat av detta används de oftare i små vindkraftverk och i system nära marken. Det finns vindgeneratorer som kan installeras kopplade till fordonet och monteringssystem som är förankrade och förankrade i marken.

Skapa användbar energi med trä och organiskt avfall

Det finns en innovativ spis/grill som använder ved effektivt. Denna spis genererar elektricitet med hjälp av en termoelektrisk generator och väcker elden utan att bränna rökgaser om möjligt. Särskilt praktiskt: Du kan sedan använda elen till en lampa eller för att ladda din mobiltelefon

Vad sägs om ditt eget avfall genererar energi? Biogasanläggningar i miniformat kan göra just det.

Med hjälp av bakterier bryter anläggningarna ner det organiska avfallet och producerar biogas. Denna gas kan sedan användas för gasdrivna enheter. Med utbyggnader, så kallade kraftvärmeverk, kan även el produceras från biogasen. Med dessa idéer kan campare avlasta klimatet och ge sitt personliga bidrag till energiomställningen. Du kan också spara några kronor varje dag: om du producerar din egen energi förbrukar du mindre från uttaget.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar

  • Vandra & Campa på Gardasjön

  • Tryck och friluft – Skapa unika campingminnen

  • 5 Saker du Bör ha med dig på din Campingresa

  • 5 Enkla knep för att Undvika Nedskräpning vid Camping