Vattenfilter i Husbilen: Allt du Behöver Veta om Vattenfilter!

Vattenfilter i Husbilen: Allt du Behöver Veta om Vattenfilter!

Rent vatten är en viktig fråga vid camping. Oavsett om det är i köket, i badrummet eller på toaletten – många campare förlitar sig på de höga kvalitetsstandarder som är kända från Sverige. Vill du klara dig utan kemiska tillsatser vid vattenrening använder du oftast ett vattenfilter i din husbil.
Denna kan installeras permanent eller integreras i vattensystemet som en mobil, flyttbar version.

Varför behöver campare ett vattenfilter i husbilen?

Under en campingsemester i Sverige och i många europeiska länder kan du bruka vattnet utan problem att dra från linjen och använda. Men det finns definitivt regioner där endast vattenrening säkerställer motsvarande kvalitetsstandard.

Dessa inkluderar till exempel några länder på Balkan, den grekiska öar eller östeuropeiska stater som Rumänien och Ungern. Och det är precis där filtret kommer in i bilden: Med ett vattenfilter kan du enkelt använda kranvatten för att tvätta händerna, duscha, diska och till och med dricka.

Vattenhygien i husbil: Kemikalier eller vattenfilter

Om du vill komma överens utan teknisk ansträngning, kan du använda kemiska varianter för vattenbesparing och vattendesinfektion. I huvudsak används silverjoner eller klor. Denna snabba lösning är inte optimal, eftersom den önskade effekten endast kan uppnås med rätt dosering. Dessutom kan många avlagringar hamna i vattentanken på grund av de kemiska ämnena. Med ökande varaktighet och utan regelbunden rengöring kan det bildas slam som i sin tur kan orsaka hälsoproblem.

Det finns två olika varianter av vattenfilter, dvs. Begagnade. Det finns vattenfilter som endast filtrerar vattnet efter att vattentanken har fyllts och motsvarande alternativ, så kallade påfyllningsfilter, som säkerställer rent vatten redan innan det fylls på. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar.

Uppbyggnadsfilter

Filtrering direkt vid vattenkällan ansluter filtret direkt till kranen, vilket förhindrar att ”smutsigt” vatten kommer in i tank. Nackdelen med denna variant är den nödvändiga fastsättningen och konstruktionen av filtret. Flera vattenkällor har inte tillräckligt tryck eller saknar gänga för anslutningen.

Påfyllningsfilter

Med det fast installerade filtret kan vattnet fyllas på snabbt och lätt när som helst. Vattentanken kräver regelbunden rengöring för att förhindra bildning av slam och bakterier.

Så här fungerar ett vattenfilter

Med vattenfilter i husbilen renas vattnet fysiskt. Ett vattengenomsläppligt material är integrerat i behållaren som ett filter, som oönskade ämnen eller tillsatser fastnar i.

Vid köp, porstorleken på vattenfilter är särskilt viktigt respekt, tänk mycket på. Ju finare porerna är, desto mer skadliga ämnen fastnar i filtret. Den större finheten hos porerna kan ha en ofördelaktig effekt på vattnets flödeshastighet. Dessutom täpps dessa till snabbare och måste rengöras oftare.

I slutändan måste campare bestämma vilken filterpatron att använda. De flesta kommersiellt tillgängliga designerna filtrerar lukt, smak, färg, klor, kemikalier som CFC, klor, PCB, HCB, läkemedel, bekämpningsmedel, tungmetaller, asbestfibrer och mikroplaster. Mycket finporiga och högkvalitativa patroner kan filtrera bort bakterier, bakterier, mikrobakterier och legionella och säkerställa överlägsen vattenkvalitet.

Som redan nämnts, de fina porerna kan vara på bekostnad av flödeshastigheten. Detta är i alla fall endast lämpligt för resor till regioner och länder där vattenkvaliteten inte kontrolleras regelbundet. Alternativt är vanliga patroner plus ett förfilter ett bra beslut

Ett vattenfilter direkt vid vattenkällan kommer definitivt att ta längre tid. Med mycket bra filter kan fyllningstiden dubblas eller tredubblas.

Skötsel och byte av vattenfiltret: du måste vara uppmärksam på detta

Det finns sällan en bestämd period för underhåll och byte av filtren, eftersom dessa beror på användning. Om vattenfiltret används regelbundet och vattentanken fylls var tredje dag, behöver inte filtermaterialet tas bort eller torkas emellan. Om avståndet är större är det lämpligt att ta bort filtermaterialet och låta det torka. Men snälla inte i direkt solljus, eftersom detta kan avsevärt påverka kvaliteten!

Ju finare porer och desto mer ofta vattenfiltret används, desto oftare måste det bytas. I princip planeras ett utbyte var sjätte månad, men erfarenheten har i slutändan visat att ett utbyte rekommenderas var 6 000 till 7 000 liter

Vattenfiltrets vikt och utrymmesbehov

Vikten sjunker med 1,5 Kilogram är vanligtvis små och kan lätt övervinnas. Utrymmesbehovet är viktigare. Med ett permanent installerat vattenfilter måste lämpligt utrymme skapas i vattensystemet, medan med den mobila versionen endast rätt förvaringsutrymme behöver hittas

Pris på ett vattenfilter för husbilen

Som med många campingprodukter finns det betydande prisfluktuationer. Ingångspriserna för vattenfiltret är drygt 1000 kronor. Högkvalitativa versioner som lovar hög vattenkvalitet kostar mellan 3000 och 4000 kronor. Detta är vanligtvis ett mycket hållbart köp, eftersom endast filterpatronen måste köpas igen i efterhand.

.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar