Den bästa Stöldskyddsanordningen för Husvagnar & Husbilar

Den bästa Stöldskyddsanordningen för Husvagnar & Husbilar

De dåliga nyheterna först: Det finns inget sådant som 100% skydd inbrottstjuvar och tjuvar. Och nu är de goda nyheterna: En stöldskyddsanordning för husvagnar och husbilar är fortfarande vettig eftersom den har en avskräckande effekt och försvårar obehörig åtkomst till husvagnen. Följande regel gäller: ju svårare det är att flytta fordonet, desto mindre sannolikt är det att brottslingar bryter sig in. Tjuvar har oftast väldigt kort tid.

För att förhindra att din husvagn blir stulen kan du vidta olika åtgärder. En del av dessa är av teknisk karaktär och avser säkerhetsåtgärder som dragstångslås, hjulklämmor eller larmsystem. De andra är allmänna försiktighetsåtgärder som du kan genomföra utan verktyg. Vi presenterar båda typerna i den här artikeln. Men först några fakta och siffror som illustrerar varför stöldskyddsanordningar är meningsfulla för ägare av husvagnar och husbilar.

Statistik: Fler nyregistreringar av husvagnar, men också fler stölder

Enligt Caravaning Industry Association har antalet nyregistreringar av fritidsfordon i Sverige ökat i flera år. Branschen blomstrar. Enligt Husvagnsindustriförbundet registrerades över 100 000 fritidsfordon igen 2021 trots stagnerande leveranskedjor. Det betyder att antalet anmälningar för husvagnar och husbilar inte längre är riktigt rekordsiffrorna på +10 % tidigare år. Sammantaget fortsätter dock trenden uppåt.

För tjuvar betyder detta: Gott om chanser att byta. Visst, i absoluta tal finns det många fler bilar. Ändå är nya (men också begagnade) campingfordon populära stöldgods. Inte konstigt: värdet på ett fullt utrustat fordon ligger ofta i det femsiffriga området. Så det är inte konstigt att betydligt fler husvagnar stals 2021 än tidigare år. Tyvärr antar experter att denna trend kommer att fortsätta under de kommande åren.

Husvagnar håller på att bli den vanligaste stulna från egen fastighet

Många husvagnsägare tänker nog ”det kommer inte hända mig” eftersom de äga sin fordonspark på din egen fastighet under vintermånaderna. Men det finns ett misstag här: Det är just här som proffsen slår till oftast. Enligt statistiken stjäls campare från den egna fastigheten i 60 procent av fallen, 20 procent på campingplatser. Rastplatser är också populära brottsplatser. Stölderna sker mest på natten. En stor del av fallen kan hänföras till professionellt organiserade gäng som är utrustade med lämplig teknik.

4 enkla tips för att skydda mot husvagn Stöld

Innan vi går in på de tekniska skydden för att förhindra stöld, först några enkla tips som du utan mycket ansträngning.

Parkera campingfordonet säkert

Polisen rekommenderar att husbilar och husvagnar endast parkeras på säkra, stängda utrymmen, även under högsäsong. Dessa inkluderar till exempel stängda parkeringsplatser, garage och campingplatser som övervakas av kameror. Du bör inte lämna fristående fordon utan uppsikt.

Kontrollera regelbundet

Förtroende är bra, kontroll är bättre: Om du parkerar husbilen under lågsäsong på en parkerad i ett säkert område bör du fortfarande checka in med några dagars mellanrum och se till att allt är okej.

Lämna inga värdesaker i fritidsfordonet

Faktiskt, Det borde vara självklart, men vi kommer att betona det igen vid det här laget. Lämna inga värdesaker som kameror, pengar, bärbara datorer etc. i husbilen. Annars, om det faktiskt sker ett inbrott, kommer rånet att bli ännu värre än det redan är.

Teckna husvagnsförsäkring

Den sorgliga sanningen är: Trots alla försiktighetsåtgärder kan det hända att din husvagn blir stulen. Polisen rekommenderar därför starkt att du tecknar lämplig försäkring såsom del- eller helförsäkring, som betalar för skada vid stöld.

Tekniska hjälpmedel för att skydda mot husvagnstjuvar

Vilka tekniska åtgärder kan du använda för att på bästa sätt skydda ditt fordon från sådan kriminell verksamhet? Här presenterar vi de bästa alternativen för stöldskydd för husbilar och husvagnar. Dessa skydd utesluter inte varandra och kan kombineras.

Hjulklämma som stöldskyddsanordning

Den välkända hjulklämman eller även kallad Parkeringsklo är fortfarande en populärt skydd mot stöld eftersom det är mycket effektivt förhindrade en transport. Den blockerar hjulet och är också ett visuellt avskräckande på avstånd.

Att knäcka en klo är inte omöjligt, men det tar tid, verktyg och erfarenhet. Innan du köper, fundera på om du vill ha en universalmodell som också passar din bil, eller om det ska vara en klo speciellt anpassad till husvagnen.

De stabila metallkonstruktionerna finns i Två versioner: Antingen går den runt hjulet eller genom hjulet, det senare är säkrare. Följande gäller också: ju tyngre klo, desto svårare är det att bryta upp. Även om det innebär att hantering och stuvning blir lite mer komplicerad, bör säkerheten vara värt den extra ansträngningen. Så satsa på kvalitet.

Vissa tjuvar byter helt enkelt hjulet om de inte kan få loss klon. Så försvåra deras arbete med ytterligare åtgärder för stöldskydd och ev. andra en Hjulklämma på ett annat däck. Alternativt väljer du en hjulklämma, vilket gör det lättare att demontera hjulet av ett stabilt skydd av hjulbultarna svårt.

Dragstångslås i ett ögonkast

För att undvika brottsligt bortförande av en husvagn, dragstångslås är mycket väl lämpade. De är förmodligen den vanligaste stöldskyddsanordningen för husvagnar. Detta förhindrar att ett annat fordon kan kopplas utan tillstånd.
Det finns olika versioner att välja mellan. Vanliga är:

  • Case lås U-lås
  • Instickslås

Alla är anslutna till släpfordonet och förhindra mekaniskt stöld. Detsamma gäller här: 100 % skydd är inte möjligt, så vi rekommenderar alltid att du kombinerar den med en annan stöldskyddsanordning.

Lådlås

Lådlås är en låda av tung metall som omsluter släpvagnens mynning på dragstång och skapar därmed en Koppling förhindrad. Metalllådan är skyddad med ett lås. Många lådlås kan justeras i bredd och är därför lämpliga även för anti-smygkopplingar.

U-lås

U-lås passar alla vanliga kopplingar med en diameter på upp till 50 mm. I detta fall är en solid järnkula säkrad med en konsol och stängd och blockerad så kopplingsmynningen på släpet.

Uttagslås är särskilt snabba att montera och lätta att stuva undan på grund av sin storlek. Men här är det viktigt att du känner till tillverkaren av kopplingen, eftersom dessa säkringar ofta är specifika och inte universellt tillämpliga .

Säkerhetsklipp

En så kallad Säkerhetsklämma förhindrar att kopplingsspaken låses upp och därmed även kopplas till och från. Detta system är mycket praktiskt eftersom det även fungerar när husvagnen är fäst vid ett dragfordon.

Säkerhetsboll

Den sista varianten är Kopplingsägg, även kallad säkerhetsboll. Dragstångskopplingens mynning är helt fylld av kulan, vilket gör borttagning omöjlig. Vid köp, se till att materialet är rostfritt.

Husvagnsstöd och matchande lås för att skydda mot stöld

Med stödbenen utdragna är det mycket svårt att bogsera eller koppla en husvagn. Bara det redan är ett stöldskydd, eftersom det gör det mycket mer komplicerat att stjäla. Om du dessutom fäster ett stödlås kommer det att göra det ännu svårare att skruva upp det snabbt.

Så fungerar det: Säkringen sätts helt enkelt över muttern och låses med ett cylinderlås låst. Hela fyra gånger, alltså för varje stödfot. Naturligtvis, med rätt verktyg kan tjuven fortfarande ta bort denna stöldskyddsanordning för att göra släpvagnen transportabel. Men det tar tid. Och ju längre tid det tar för tjuvarna att stjäla, desto större är chansen att de blir upptäckta i förväg.

Caravan larmsystem

Hur du kan inreda ditt hus med alla dess möbler med en Larmsystem kan skydda mot inbrott, detta fungerar även för husvagnen. Om du tänker på att det är en investering mer än en dyr utrustning, såsom luftkonditionering, campingkök, möbler etc., är det värt att installera en elektronisk övervaknings- och larmsystem.

Larmsystemet har framför allt avskräckande effekt av den gälla sirenen och flimrande ljuset. För alla tillgängliga modeller bör det noteras att de måste fungera utan att vara anslutna till elnätet eller bilbatteriet. Enkla varianter har sensorer på dörrar eller fönster som Sensorerna reagerar på när någon försöker öppna den.

Rörelsedetektor

Också Rörelsedetektor via infraröd är mycket effektiva. De smäller när det blir rörelse runt husvagnen. Du måste dock ställa in den så att ingen katt som springer förbi kan utlösa larmet, utan rörelsedetektorn slår egentligen bara igång när det sker en stöld.

GSM-enhet

Om tjuven transporterar bort släpvagnen utan att öppna den så kan bara sensorer som aktiveras så fort husvagnen rör sig hjälpa. Larmsystem av hög kvalitet har också en GSM-enhet. GSM-larmsystemet för husvagnar skickar ett nödsamtal till din mobiltelefon om fordonet flyttas.

Caravan Wifi Säkerhetskamera

Ge extra skydd med Skyddssystem med övervakningskamera. Så kallade WLAN-kameror eller IP-webbkameror finns redan för mindre än 500 kr och skickar livebilder till din smartphone i realtid. Förutsättningen är att kameran är ansluten till ett WLAN-nätverk på respektive plats.

GPS-spårning

Om tjuven trots alla skyddsanordningar ändå lyckas stjäla din husvagn är paniken stor. En inbyggd GPS-spårning via SIM-kort hjälper till att spåra brottslingarna. Den här enheten skickar den aktuella positionen för din husvagn till din mobiltelefon. GPS-spårare är små, oansenliga enheter som är gömda i husbilen. Se till att du har en bra strömförsörjning med batteri, vilket du självklart bör kontrollera regelbundet.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar