Husbil eller Husvagn - Vad passar mig?

Husbil eller Husvagn – Vad passar mig?

Vilken husbil är den rätta för dig?

Du vill ha din Förverkliga din dröm om smidiga och bekväma resor – och du behöver bara en egen husbil? Då ska du definitivt läsa vidare. För innan du kan åka på semester med din egen husbil och uppleva den unika friheten måste du klargöra en grundläggande fråga: Är en husbil eller en husvagn mer lämplig för dig?

Vi låter husbilar och husvagnar tävla mot varandra – så att du kan ta reda på vilka fördelar båda har och vilken husbil som har fördelen för dig personligen. Tips: Även om du bara vill hyra en husbil är jämförelsen värd det!

1. Inköpspris: Husvagnar är billigare

Husvagn eller husbil – vi gör prisjämförelse . En husbil är ett fullfjädrad fordon med egen drivning. Samtidigt är det också ett litet hus på fyra hjul – med egen strömförsörjning från ombordbatteriet och integrerade vatten- och spillvattentankar. Ett så komplext fordon har sitt pris.

En husvagn är däremot en bekvämt utrustad släpvagn som man kopplar till ett dragfordon. Den behöver ingen egen motor, och eftersom man bara kan använda den för att åka till campingar ändå är den också mindre självförsörjande. Detta återspeglas tydligt i priset: Nya husvagnar kostar knappt hälften av nya husbilar. Dessutom finns begagnade husvagnar tillgängliga för mindre än hälften så mycket som begagnade husbilar. Inköpsprismässigt är husvagnen överlägsen – förutsatt att du har ett lämpligt dragfordon.

2. Driftkostnader: husvagnar är tillbaka i täten

Nykomlingar på camping tenderar att driftskostnader av en husbil att underskatta. Framför allt motorfordonsskatten kan vara ganska dyrt. Beroende på modell betalar du bara en fjärdedel av skatterna för husvagnen som ska betalas för husbilen. När det gäller helförsäkring är båda ungefär likadana. Med ansvarsförsäkring får du lägga mindre på bordet för husvagnen – beroende på modell, en tiondel av det belopp som ska betalas för en husbil.

TÜV-dekalen är också billigare för husvagnen – och eftersom husvagnen inte kräver ett basfordon, kostnader för reparation och slitage är också klart lägre. Till skillnad från en husbil får du dock inte parkera en husvagn på gatan hemma. Om du inte har egen parkeringsplats måste du hyra en. Om låga underhållskostnader är viktiga för dig bör du ändå köpa en husvagn.

3. Känslan av frihet: Husbilen är oslagbar

Semester, frihet, äventyr: Om du vill få in i ditt fordon och bara vill köra , då är husbilen rätt val för dig. I pausen kan du snabbt få en drink från kylen och efter resan praktiskt taget falla rakt i säng från förarsätet. Att köra från camping till camping är inga problem med det mobila fordonet – med en husvagn måste du alltid koppla på och av i förväg.

Dessutom är husbilen självförsörjande, så du kan även spontant köra till någon av de många billiga eller gratis ställplatserna utan service eller, där det är tillåtet, till och med övernatta gratis. Med husvagn är du beroende av campingplatser , som du vanligtvis måste boka i god tid i förväg. När det gäller spontanitet och känslor av frihet förblir husbilen obesegrad.

4. Flexibilitet: mobil på plats med dragfordonet

Medan husbilen lovar stor frihet på resan, är husvagn på plats större flexibilitet. Du parkerar den helt enkelt på campingen och har en bekväm hemmabas där samtidigt som du kan utforska området med din bil. Köp snabbt frallor från den lokala bagaren eller åk på utflykt – det är väldigt enkelt.

Det är mer komplicerat med en husbil: Innan du börjar måste du göra i ordning inredningen så att inget flyger runt medan du kör. Du måste också hinna med markisen och strömkabeln först. Att kröka sig genom smala gator i byar är ofta inte särskilt roligt med en husbil – och tillbaka på campingen måste man manövrera igen för att komma till sin plats ordentligt.

Många campare har därför cyklar, elcyklar, elskotrarr eller till och med en skoter med sig för att vara mer flexibla på plats att vara.

5. Utrymme: I husvagnen kan du sprida ut

Hur mycket utrymme och komfort vill du ha dig i din husbil?

Om du gillar att tillbringa din lediga tid på semester utomhus och föredrar att sitta ute på kvällarna, då kommer utrymmet som är tillgängligt i en husbil att vara perfekt lämplig vara för dig.

Saker och ting kan vara annorlunda för barnfamiljer: En regnig dag kanske du föredrar att stanna i husbilen för att leka, pyssla eller läsa – och här Caravan dess styrkor. Den utnyttjar det tillgängliga utrymmet optimalt eftersom den inte har någon förarhytt och inte behöver rymma någon teknik ombord. Den är därför också mer flexibel i planlösningsutformningen, så att det finns ett stort antal alternativ här.

Eftersom husvagnen står kvar på campingen och inte ständigt flyttas är det också bra att förlänga den med en markis. Så du kan använda ett lysande utrymme.

6. Lämplighet för vintern: Det håller sig varmt i husvagnen

Den avgörande frågan: Hur känner du inför vintersemestern? För den som föredrar att stanna hemma i snö och kyla eller köra söderut är en husbil perfekt – speciellt eftersom moderna husbilar också är bra isolerad.

Men om du skulle vilja åka på skidsemester regelbundet eller har du alltid velat se norrskenet i norr, då husvagnen kan göra det vara bättre val. För till skillnad från husbilen har den ingen förarhytt med stora fönster som är svårisolerade. Husvagnar speciellt designade för vintercamping är särskilt välisolerade, vintersäkra och lämpliga även för de lägsta temperaturerna.

Tack vare effektiv uppvärmning kan de hållas varma dygnet runt. I en husbil är uppvärmningen mindre effektiv – och därmed dyrare.

7. Långväga resor: Upptäck Europa i en husbil

Nordsjökusten eller Medelhavet? Bayerska skogen eller Karpaterna? Lüneburger Heide eller det skotska höglandet?

Om du inte vill åka så långt långt bort är en husvagn väldigt praktiskt. Du planerar en dag för resan och kan tillbringa resten av din semester på campingen och ha det trevligt. Men om du är mer av en äventyrare och planerar en roadtrip genom Europa eller vill uppleva ytterligare avlägsna destinationer, det vill säga Husbil det bättre valet.

Här kan du varje dag bestämma hur långt du vill köra och sedan helt enkelt bege dig till en pitch för natten innan du fortsätter nästa morgon. Dessutom finns det inga generella hastighetsbegränsningar för husbilar – medan ett lag vanligtvis inte får åka fortare än 100 km/h. Om du har en stark vandringslust bör du hellre köpa en husbil

8:e. Körkomfort och säkerhet: Bilen förblir obesegrad

Moderna husbilar erbjuder dig en hög körkomfort och även inom säkerhet har mycket hänt de senaste åren. Men framförallt campingnybörjare föredrar ofta äldre, begagnade husbilar – och här är utrustningen inom områdena komfort och säkerhet ofta ännu mindre påkostad.

Att resa med en äldre husbil har verkligen en speciell charm som många inte vill missa. Men kraftfullt motorljud måste förväntas och det finns ofta ingen passagerarkrockkudde. Det finns vanligtvis heller ingen luftkonditionering och det finns inte plats för barn framför förarhytten. Särskilt familjer, som har ett större behov av säkerhet och körkomfort och vill transportera flera personer, mår därför ofta bäst i en modern bil – som används som dragfordon

9. Körkort: Du kan ta ett husvagnskörkort snabbt

Låt oss ta en titt på körkort: Med körkort av klass B får du köra husbilar upp till en tillåten totalvikt på 3,5 ton. – det här är de flesta husbilar. Du kan köra mycket stora husbilar eller expeditionsfordon över 3,5 ton om du har det gamla körkortet klass 3 eller om du har lastbilskörkort. Det är komplext och dyrt.

Kombinationen bil-husvagn kan också ha en tillåten totalvikt upp till 3,5 ton måste köra dem med B-körkort. Beroende på fordonet kan detta ibland vara tätt. Men du kan ta det lilla släpkörkortet B96 snabbt och utan examen i körskolan för att köra släp upp till 4,25 ton – och det stora släpkörkortet BE, med vilket du kan flytta upp till 7,5 ton, är snabbare och billigare än det lastbilslicens.

Slutsats: husbil eller husvagn – vilken är din favorit?

Nu vet du fördelarna med båda husbilarna. Vilken som är mer lämplig för dig beror helt på dina individuella prioriteringar. Reser du med familjen, gillar du att semestra på campingplatser i Sverige eller grannländerna och är du kostnadsmedveten?

Då är nog husvagnen din drömpartner. Reser ni bara som ett par, sugen på äventyr och vill ni se så mycket som möjligt och besöka olika platser på semestern?

Då blir du säkert nöjd med en husbil. Vad du än bestämmer dig för: önskar vi dig mycket nöje på din nästa campingsemester!

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar