motorhome 1827832 1280

Bränsleförbrukning i Husbil: Så sparar du Bensin och Diesel

Särskilt när det gäller resekostnader är dieseln och bränsleförbrukningen på en campingsemester är avgörande faktorer. Oavsett om du köper eller hyr en husbil eller husbil – bränsleförbrukning är ett viktigt kriterium. Tankning kan belasta resebudgeten avsevärt, särskilt på långa resor. Många semesterfirare ställer sig därför frågan: Hur hög är bränsleförbrukningen av en husbil eller husbil?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga, eftersom flera faktorer spelar roll i detta. Mer om det senare. Låt oss först titta på hur de olika typerna av husbilar påverkar förbrukningen. Detta ger dig en första översikt över förväntad bränsleförbrukning.

Hur hög är bränsleförbrukningen för en husbil?

Om vi tar ett neutralt test utan större yttre påverkan som grund finns det ungefärliga riktvärden som kan fungera som en guide. De olika konstruktionsformerna för en husbil eller husbil är följande:

Van: Förbrukningen av bensin eller diesel i en skåpbil är nio till tio liter per 100 körd kilometer.

Halvintegrerade husbilar: Halvintegrerade husbilar har en förbrukning på tio till elva liter per 100 kilometer.

Husbilar: Husbilsägare kan räkna med en förbrukning på tolv liter per 100 kilometer

Alkovhusbilar: På grund av sin konstruktion har alkovhusbilar den högsta förbrukningen. Detta rör sig runt 13 liter per 100 kilometer.

Så sparar du bensin och diesel med husbil

Ovanstående riktvärden bildar underlag för beräkningen av den ungefärliga förbrukningen. Det blir mer exakt om du för en loggbok för överblick. På så sätt kan du bestämma den exakta förbrukningen, vilket är mer lämpligt för framtida reseplanering. Med följande åtgärder kan du påverka förbrukningen direkt eller indirekt och spara bränsle:

Anpassa din körstil: I likhet med en bil har körsättet ett avgörande inflytande på husbilens förbrukning. Att accelerera för snabbt är en dålig guide om du vill minska förbrukningen av bensin eller diesel. På motorvägen är det mer givande att stanna några mil i skuggan av en lastbil än att ständigt köra om och utsätta sig för ökat vindmotstånd. En lugn, mer konsekvent körstil hjälper till att spara bränsle.

Modell och motor: Skillnader beror på konstruktionen och motoriseringen. Med mycket kraftfulla motorer är förbrukningen högre än med en låg motor, men det är snabbare och lättare att ta sig runt.

Välj rätt däck: Det finns skillnader i förbrukning mellan sommar- och vinterdäck. För lågt däcktryck har också en negativ effekt. Var uppmärksam på rätt däcktryck, särskilt när det är fullt lastat.

Tänk på aerodynamik

Det är knappast förvånande att alkovmodeller är i underläge när det kommer till bränsleförbrukning. Alkoverna är riktiga vindfångare och har jämförelsevis dålig aerodynamik. Ju längre husbilen är, desto mer positiva effekter på vindflödet. Ett tips: ju högre hastighet, desto större påverkan har aerodynamiken.

Var uppmärksam på lastning + tankning: Belastningen har stor betydelse när det kommer till förbrukning. Kan man packa så lätt som möjligt blir bränsleförbrukningen lägre.

Tyvärr är elhusbilar ännu inte ett alternativ

Medan elfordon tydligt ökar bland bilar finns det knappast några motsvarande alternativ på husbilsmarknaden. Knaus presenterade Knaus E.Power Drive på Caravan Salon 2021, som har en räckvidd på bara 90 kilometer i ren elektrisk drift. Men vi kan vara säkra på att utbudet av elektriska husbilar kommer att växa i framtiden.

Alla andra bör prova ovanstående tips för att optimera och minska bränslekonsumtionen.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar