caravan 2718561 1280

Så här städar du din Husbil eller Husvagn

Det finns knappt några biltvättar för husbilar eller husvagnar. Teoretiskt kan man även använda lastbilstvättar. De mycket grova tvättborstarna kan dock orsaka repor, så det avråder vi från. Det bästa är att städa husbilen själv.

Viktigt: Städning på egen fastighet eller på offentliga platser är vanligtvis inte tillåten, eftersom avloppsvattnet kan komma ut i grundvattnet. Det är bäst att köra till en självbetjäningstvätt eller annan kommersiell biltvätt med tät yta.

Tvätta husbil & husvagn med högtryckstvätt

Starta vårrengöring av ditt fordon uppifrån och arbeta dig sedan ner. Du bör även rengöra taket från skräp. Om du inte kommer upp på taket: En bakstestege är väldigt användbar här. Istället för en vanlig vattenslang är det bäst att använda en högtryckstvätt.

Hjulhus och fälgar kan också enkelt rengöras från smuts med en högtryckstvätt. Där samlas gärna avlagringar som främjar rostbildning.

Viktigt: Rikta inte vattenstrålen direkt mot tätningar eller ventilationsgaller. Dessa kan skadas av den hårda vattenstrålen. För att få bort smutsrester efter högtryckstvätt bör du sedan rengöra ytterväggarna med en mild husvagns- och husbilsrengöring. Du hittar en översikt över lämpliga medel i vår artikel om husvagnsstädare.

Ta bort regnstrimmor på husbil och husvagn

Regnstrimmor förekommer främst på kanterna av taket och under fönstren. Du kan enkelt ta bort ränderna med produkter speciellt framtagna för detta ändamål. Blanda rengöringsmedlet med vatten och applicera det sedan på de drabbade områdena med en mjuk skurborste. Efter en kort exponeringstid kan du enkelt ta bort de smutsiga fläckarna. Du bör då kontrollera ytterväggarna för sprickor och läckor. Du kan behöva byta fönster- och/eller dörrtätningar och reparera sprickor.

Rengör vindrutan på husbilen

Rengöring av husbilens vindruta är en säkerhetsfaktor som inte bör försummas! Ränder eller annan smuts kan avsevärt försämra sikten, särskilt i motljus. Vindrutesrengöring är lämplig för rengöring. Medlet sprayas helt enkelt på glasrutan och gnids bort med en mikrofiberduk.

Rena akrylrutor

Plastfönster får inte putsas med vanligt glasrengöringsmedel, annars uppstår spänningssprickor och ytorna kan bli matta. Det finns även specialprodukter för rengöring av akrylrutor! Tips: För ett särskilt bra resultat, tvätta fönstret med vatten efter rengöring och torka med en läderduk.

Tips för inredning av husbilar och husvagnar

Trots långvarig tid och utebliven användning av ditt fordon, förtjänar husbilens interiör uppmärksamhet. Vid rengöring av interiören dammsugs campingfordonet först helt och torkas av med en fuktig trasa. Rengör även alla ytor och fronter med en fuktig trasa. Färg och plastdelar bör kontrolleras noggrannare. Rostfilmen som bildades på vintern kan enkelt tas bort med syrafri rostfilmsborttagare.

Gör så här:

 • Dammsug klädsel och mattor. För envis smuts hjälper mattrengöringsmedel eller fläckborttagningsmedel. Obs: Fuktig och smutsig klädsel är en idealisk grogrund för svampar och bakterier
 • Rengör eller damma och skaka golvmattor
 • Lufta madrasserna i varmt vårväder.
 • Kalkrester i badrum och kök kan tas lätt bort med hushållsvinäger.
 • Gnid tätningar på dörrar och fönster
 • Mikrofiberdukar och utspätt allrengöringsmedel är särskilt bra för garderobs-, badrums- och möbelytor. Obs: Använd inte slipmedel, de kan lätt skada fanerade ytor.

Proffstips: Lämna fönster och dörrar öppna medan du städar , så att fukten kan komma ut.

Rena vattenledningar

En viktig del av den invändiga städningen är rengöringen av vattenledningarna. Här kan basalger och bakterier ansamlas till följd av längre ståtider. Det är viktigt att vattenledningarna spolas och desinficeras med ett desinfektionsmedel. För att säkerställa att alla gröna alger och bakterier har tagits bort, bör denna sköljcykel utföras två gånger.

Viktigt: Innan du fyller vattentanken måste alla avtappningsventiler och säkerhetsventilen vara stängda.

När du spolar vattenledningarna, se upp för läckor.

 

Anslut gasflaskor

I nästa steg kan du nu ansluta gasflaskan igen. Du bör då genast testa om alla anslutna förbrukare som varmvattenberedare, spis och värme är fria från blockeringar och fungerar som de ska.

Fordonsteknikkontroll

Anslut batteriet och kontrollera spänningen du kan ha för att ladda om dem. Kontrollera även nivån på motorns kylvätska och motorolja. Ingenting fungerar utan en noggrann kontroll av däcken på ditt fordon. Kontrollera däcktrycket, mönsterdjupet, dra åt hjulmuttrarna och kontrollera reservhjulet. Fyll på spolarvätska.

 • Checklista för fordonsteknik husbil
 • Kontrollera och återanslut batteriet
 • Kontrollera nivån på motorns kylvatten samt styrhydraulik och bromsvätska
 • Kontrollera även motoroljenivån
 • Fyll på spolarvätska

Checklista för husvagnsteknik

 • Kort bromstest, speciellt kontrollera påskjutsbroms och vajer
 • Kontrollera dragkroken för eventuellt slitage

Checklista för fordonsteknik för husbilar och husvagnar

Kontrollera alla elsystem invändigt och utvändigt. Var särskilt uppmärksam på belysningssystem som blinkers, bromsljus, bakljus och parkeringsljus.

 • Kontrollera om det finns fuktskador i konstruktionen av campingfordonet
 • Kontrollera för skador i slangar och isolering, såsom från djurpåverkan.
 • En titt i handboken ombord kommer att berätta när nästa inspektion behövs.
 • Innan du börjar resa igen bör du absolut kontrollera skicket på husvagnens och husbilens däck.
 • Kontrollera: däcktrycket (det ordinarie drifttrycket måste återställas här efter vinteruppehållet)
 • mönsterdjup
 • om hjulmuttrarna fortfarande är åtdragna
 • om reservhjulet är fortfarande i drift är i gott skick

 

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar