motorhome 820593 1280

5 Enkla knep för att Undvika Nedskräpning vid Camping

Att minska onödigt avfall är ingen vetenskap. I princip är det relativt enkelt om man går är eftertänksam i allt man gör.

  • Minska (undvika)
  • Reparera
  • Återanvändning
  • Återvinn
  • Tänk om

Låt oss nu ta en närmare titt titta på vad dessa punktpunkter betyder!

1. Minska: Försök att minska avfallet så mycket som möjligt

Låt inget avfall uppstå från första början.

För det första sparar man på resurserna och frågan om miljövänlig sophantering uppstår inte ens. Du kan lita på förpackningsfria produkter. Zero-waste-rörelsen visar hur detta fungerar. Zero-Waste: betyder ungefär ”att leva utan sopor” och är en rörelse där människor helt undviker sopor. Det finns välkända zero-waste-butiker, som nu finns i många städer och även på vissa campingplatser. Produkter som dagligvaror, rengöringsmedel och hygienprodukter kan köpas där utan förpackning

Konsumera medvetet

Men att minska betyder inte att ge upp på något sätt. Snarare står medveten konsumtion i förgrunden. I dina semesterförberedelser kan du planera ett köp i en av noll-avfallsbutikerna. Du kan köpa baslivsmedel som pasta, havregryn eller nötter där i förväg utan förpackning och ta med dig i dina egna praktiska behållare

Förpackning: är det nödvändigt?

Tips: På veckomarknaderna kan du få förpackningsfria och lokala delikatesser, och du stöttar även de lokala bönderna. Frukt- och grönsaksnät är idealiska för semester och vardagsliv. Du behöver alltså inte använda plast- eller papperspåsar från stormarknaderna. Var uppmärksam på ett ekologiskt material i näten, det finns nu många leverantörer av dessa produkter

Shoppingkassar? ”Nej tack”

I många länder är det vanlig att få en påse för inköpen i kassan eller på marknaden. Använd dina egna tygpåsar och tacka artigt nej till engångspåsar. Du kan säga ”nej” till kvitton, sugrör i drinkar eller flygblad. Undviker du dessa småsaker kan du rädda stora berg av skräp.

Engångsprodukter, som take-away-förpackningar, används oftast bara för en några minuter innan de är i landsoporna. De goda nyheterna: Du kan enkelt undvika dem – du kan ta med dig en påse till semlor i kiosken eller din egen kaffemugg på språng. Dricksflaskor av kraftigt rostfritt stål kan fyllas praktiskt taget på campingen och på språng.

2. Reparation: Köp hållbara produkter som kan repareras

Om våra produkter håller länge eller vi kan reparera dem måste vi köpa färre nya. EU har också erkänt detta och infört en ny märkning för reparationsbarhet av elektroniska enheter 2021. Det finns nu många produkter som är lättare att reparera. Tillverkare av hållbara och lätta att reparera produkter kan få EU Ecolabel för detta. Det är värt att leta efter produkter med miljömärket.

Barn behöver inte klara sig utan strandleksaker. Det finns leksaker av trä, som vanligtvis är mer hållbara. Var alltid uppmärksam på miljömärket och certifieringen. Barns intresse för vissa leksaker varar ofta bara under en kort tid. Det är därför en bra idé att köpa begagnade leksaker.

I allmänhet är god kvalitet på produkter avgörande för deras livslängd. Produkter som kan brytas ned till sina enskilda delar håller också längre – eftersom de trasiga delarna då kan bytas ut

3. Återanvändning: Återanvänd produkter eller ge dem en ny innebörd

Återanvändning innebär att ta en produkt för materialanvändning (återvinning). Det gör att produkter som är avfall för oss kan få en ny uppgift. Du kan låta din fantasi flöda fritt.

Var kreativ: Använd produkter i en olika sätt

Bröd säljs vanligtvis i en papperspåse, du kan använda detta som en sopsäck vid camping att använda. Vik helt enkelt pappersavfallet och förvara det i brödpåsen tills innehållet kan kasseras. Du kan också ta den med dig när du handlar bröd eller packar dina snacks i den.

Om mat har orsakat avfall i engångsburkar: plocka upp dem, rengör dem noggrant och använd dem för att lagra kryddor eller frukostflingor. Du kan också använda det som ljushållare.

Återanvändning kan också innebära att donera, byta eller sälja de produkter du inte längre behöver. Det finns många plattformar på internet för detta, till exempel lokala utbytesgrupper på sociala medier eller second hand-butiker. Du kan även handla där själv, för det behöver inte alltid vara nytt. Många plattformar erbjuder begagnade campingartiklar och utomhusutrustning. Försök att köpa begagnade produkter lokalt först, då sparar du också på utsläppen från frakt.

4. Återvinning: Återvinn alla produkter

Återvinning förlänger livscukeln för en vara. För ju längre livscykeln är, desto mindre förorenar det miljön. Undvikande är fortfarande den mest effektiva strategin för att minska avfall. Även om återvinning sparar energi och råvaror krävs båda för återvinningsprocessen.

Avfallssortering: Ge material ett annat liv

Du kan notera att: Ju mer en produkt kan brytas ner i dess beståndsdelar, desto mer värdefull är den för återvinning. Korrekt sopsortering hemma och på semestern är en förutsättning för högkvalitativ återvinning. För folk sorterar bättre än de stora sorteringsverken. Ju färre material som blandas ihop, desto mer värdefullt blir det nyinvunna materialet.

Skräp är inte samma sak: Så lyckas sopsortering på semestern

Ta med olika kärl eller påsar på semestern för att sortera skräpet direkt. Du kan vika ihop papper och plast och förvara dem i en behållare för att spara utrymme – och separera dem senare på återvinningsplatsen på campingen. Det är bäst att förvara organiskt och restavfall separat, eftersom de ofta innehåller fukt

Du kan också stödja återvinning av värdefullt material med dina köpbeslut. Många tillverkare märker sina varor gjorda av återvunnet material. Ett antal leverantörer tillverkar även funktionskläder, väskor, ryggsäckar och accessoarer av återvunnet material. Det finns nu miljövänliga och hållbara alternativ till nästan alla produkter. Du måste bara investera lite tid i sökandet – men det är det värt.

5. Tänk om ditt konsumentbeteende

Många saker behöver inte alltid köpas nya, kan du köpa dem också få någon annanstans. Praktiskt: Du skyddar inte bara miljön utan även din plånbok. Istället för att köpa något kan du låna, dela, byta eller vara kreativ.

Pengar och platsbesparing: Hyr campingutrustning

Ska det vara en buss, en tält eller bil med taktält? Är du fortfarande osäker eller åker du inte på camping så ofta? Sedan är det bara att hyra utrustningen. Kolla om det finns en lokal uthyrning av campingutrustning i din region. Vissa friluftsbutiker har även en uthyrningsbutik – du sparar själv frakten

Spara mat och lär känna nya kulinariska läckerheter

Vissa campingplatser erbjuder matdelningshyllor eller kylskåp för gästerna. du kan lämna matvaror där om du har handlat för mycket. Observera: detta är uttryckligen markerat, knapra inte bara bort de andra camparnas snacks!

Det finns också plattformar som du kan använda för att spara mat . Restauranger som vill ge bort överflödig mat lägger det i speciella appar. Det finns ett antal sådana erbjudanden, särskilt i tätbefolkade campingregioner med en väl utbyggd infrastruktur.

Slutsats: Även små steg leder till mindre avfall

Att undvika slöseri börjar redan innan du köper det – tänk på dina köpbeslut, konsumera medvetet och lita på hållbara produkter. Även små förändringar hjälper till att sätta stopp för de stora berg av skräp. På så sätt lämnar du ett litet ekologiskt fotavtryck och kan njuta av din semester med gott samvete.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar