rv 2788677 1280

Husbil: Vad du Bör Tänka på när du Reser – Vanliga Misstag med Husvagn & Husbil

Misstag är underbara: du kan lära av dem och göra bättre nästa gång.

Det finns dock även husbilsmisstag som kan vara bättre att du undviker – eftersom de kan förstöra din välförtjänta semester ordentligt. Här är 11 vanliga nybörjarmisstag – och våra husvagns-och husbils-tips och tricks för att undvika dem!

1. Du gör inte en provkörning innan du påbörjar din resa

En husbil är inget annat än en stor bil – vad kan gå fel? Fel tanke: Det finns många saker som oerfarna förare måste vänja sig vid. När du ska på en färja kanske du måste backa uppför rampen och utan någon träning är det lätt att bli nervös. Speciellt om det är några centimeter mellan dig och de dyra husbilarna till höger och vänster. Vårt husbilstips för nybörjare: Innan du kör bör du öva på grundmanövrarna med husbilen. Backning, vändning och parkering du kan öva på en tom parkeringsplats – och du är lite säkrare på vägen.

2. Underskatta tiden det tar att packa

Äta en lugn frukost, snabbt packa husbilen och kör! Ett klassiskt nybörjarmisstag: Att lasta en husbil tar längre tid än de flesta nybörjare kan föreställa sig. Förvara kläder, kroppsvårdsprodukter och utrustning i sina fack, utrusta husbilsköket med tillbehör, rensa förråd i skåpen, ordna kartor, fyll vattentanken – du kan spendera en hel dag med att ladda den.

Många nybörjare kommer gradvis på småsaker som de definitivt borde ta med sig på resan – det tar tid. Vårt husbilstips: Planera en dag för att ladda din husbil i lugn och ro.

3. OBS, överbelastning!

Familjen är ombord, elcyklarna är laddade och köksskåpen är fulla av godsaker. Och om du fastnar i en poliskontroll och måste vägas? Ett överskott av den tillåtna lasten blir dyrt. Campare bör känna till nyttolasten för sitt fordon – det beror på skillnaden mellan tjänstevikten och den tillåtna totalvikten.

Det är bäst att räkna ut hur mycket passagerare och bagage väger innan du ger dig av. Om du är osäker, kör på vågen: Husbilsförsäljare och lastbilsverkstäder tillhandahåller ofta en sådan. Vårt husbilsknep: Du kan spara kilon om du inte fyller vattentanken helt. Du kan fylla på vatten var som helst längs vägen.

4. Säkra inte fast lasten ordentligt

När man åkt ett par kilometer är skramlandet och klirrandet av disken i lådorna riktigt irriterande. Det blir mer obehagligt när dyra föremål som en kamera eller bärbar dator flyger ut ur sitt fack i en kurva eller när tungt bagage flygger vid inbromsning. förvaringssystem för disk, rensa öppna hyllor före avgång och halkfri lastning är mottot här. Vårt campingknep: Vid lastning gäller den gamla goda regeln – tunga saker på botten, lätta saker på toppen. I tveksamma fall är spännbälten till hjälp!
Säkring av lasten bör inte försummas.

5 . Tar för mycket bagage

Din första natt på campingen vill du besöka sanitetsanläggningarna. Du behöver ficklampan – var var den nu igen? Efter att du har öppnat fem garderobsdörrar och stoppat in de fallande kläderna igen blir det tydligt. För att hålla koll i husbilen bör du packa snålt. Om man hela tiden måste flytta saker från A till B för att de är i vägen så förstör det semesterstämningen. Vårt tips: Gör en packlista i förväg och fundera över vad du verkligen behöver. Under resan skriver du ner vilka saker du knappt har rört på vägen – de stannar hemma nästa gång!

6. Köra för långa sträckor

Kör fort på natten till Stavanger mil efter mil.

Ambitiösa dagliga etapper är ett av de bästa sätten att förstöra din semester. Det som låter rimligt i planeringen har några hakar i praktiken. Till exempel lång körning är ansträngande – och eftersom allt sällan går enligt plan är du ändå aldrig så snabb som du föreställt dig. I vissa regioner går dina framsteg långsamt: du måste undvika fjordar, vänta på färjor eller ge vika för får. Dessutom kommer du att missa en del intressanta saker på vägen i vimlet. Vårt tips för din husbilstur: Undvik långa dagsetapper och kör lugnt!

7. Tar inte med dig en karta

Navigationssystemet var säkert: det är här campingen måste vara! Tyvärr är allt du ser en hage med får som stirrar tomt på dig. Din smartphone är inte heller till hjälp, eftersom det är mitt i ingenstans och det finns inget internet. Nu blir du glad över att kunna gräva fram en vägkarta i handskfacket. Lite scrollande och letande – och du är tillbaka i bilden! Även i den digitala tidsåldern bör du ha den gamla goda kartan med dig . Vårt husbilsknep: Det finns speciella kartor för husbilsförare på marknaden. Inte bara campingplatser och avfallsstationer noteras där, men också smala passager eller djupa broar.

8. Inga rampmattor mot lerkatastrofer

Vilken vacker vandring! På vägen tillbaka börjar det dock regna rejält och du är glad över att vara tillbaka i din husbil. Du startar fordonet, accelererar – och ingenting händer. Motorn brusar, däcken snurrar – parkeringen har förvandlats till en lerpöl.

Varje tryck på gaspedalen resulterar bara i en lerfontän. Nu vet du varför anti-sänkningsmattor bör vara en del av basutrustningen för din husbil. Vårt tips för campingsemester: Vissa körmattor har öglor som du kan fästa ett cykellås eller en hund på koppel. Detta är väldigt praktiskt på campingen.

9. Matrester i diskhon

Efter en lyckad semesterdag smakar maten dubbelt så gott. Nu är det bara att snabbt tvätta tallrikarna i husbilsköket och iväg till sängen. Smulor och såsspill går ner i avloppet – precis som hemma. Men vad är det som luktar så lustigt här? Rester i avloppet är ett av de mest oaptitliga misstagen på den första husbilsturen.

Rester från diskbänken hamnar i spillvattentanken – och ruttnar där. I värsta fall täpper de igen avloppet och det stinkande vattnet stiger. Vårt husbils-trick: Använd en fin avloppssil för vasken. Det är bättre att göra de stora diskarna i campingplatsens kök. Det finns hopfällbara hinkar och skålar tillgängliga i butiker för detta ändamål, som du kan förvara undan efter tvätt för att spara utrymme.

10. Sover för länge

Ska man inte få sova på semestern? Tja, kanske inte nödvändigtvis den dagen du åker. Ett vanligt misstag på den första husbilsturen är att underskatta ansträngningen innan man fortsätter. Utcheckning är vanligtvis mellan 11:00 och 12:00.

Innan dess bör du göra i ordning vardagsrummet, stuva undan föremål som ligger runt omkring, stänga alla skåp och luckor, koppla loss kabeln från landströmmen och stänga av gasen. Kanske vill du duscha, köra till slutförvaringsstationen eller fylla på med färskvatten? Det ska också finnas tid för en kopp kaffe. Vårt campingtips: Fråga när du checkar in, senast när du borde ha lämnat din plats på avresedagen.

11. Lokalbefolkningen glömmer

Kör bara dit det tar dig – och stanna där du vill. Camping ger dig mycket frihet. Ett av husbilsmisstagen du definitivt bör undvika: Tänker inte tillräckligt mycket på människorna, som bor på plats. För att campare och lokalbefolkning ska komma bra överens bör du alltid följa reglerna.

Stå bara fritt där det är tillåtet – och sköt i övrigt om bokningen av campingen i god tid. Ta med dig ditt skräp och töm bara din campingtoalett på avfallsstationer. Vårt tips: Stöd människorna i regionen genom att handla i lokala butiker eller äta på lokala restauranger.

Slutsats

Var avslappnad och förvänta dig det oväntade.

Mycket kan gå fel på en husbils-och husvagnstur – men med våra husbilstips & tricks slipper du de flesta misstag när du campar.

Ändå kommer du säkert att göra det ena eller det andra misstaget. Var inte så hård mot dig själv och håll dig avslappnad – små misstag och omvägar är en del av det. Om du frågar dina medcampare på ett vänligt sätt får du säkert en hjälpande hand – för campare håller ihop. Det är så många vänskaper har bildats. Och slutligen är det ofta de oplanerade sakerna som uppmärksammar de spännande upptäckterna utanför leden.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar