hd wallpaper 3188738 1280

Camping på Sardinien: Den Ultimata Guiden

Har du alltid velat resa till Karibien, men kanske inte känner för att flyga halvvägs runt jorden? Då är Sardinien precis rätt resmål för dig. Den näst största ön i Medelhavet kallas ”Europas Karibien” och erbjuder mycket av vad det verkliga Karibien handlar om: kristallklart vatten, drömvita stränder och en fascinerande undervattensvärld.

Och det bästa av allt: De många campingplatserna inbäddade i underbara naturlandskap gör Sardinien till en idealisk destination för en längre campingsemester.

Grovt sett kan Sardinien delas upp i två delar: Den norra kännetecknas av karga kuster med många små gömda vikar. Här är den berömda Costa Smeralda med sina vackra stränder och skärgården La Maddalena – ett paradis för snorklingsfantaster.

Det vilda och romantiska södern är tystare men inte mindre vacker. Costa Rei i sydost är känt för sina breda sandstränder, som sträcker sig framför det kuperade inlandet med vintergröna maquis och imponerande granitklippor. På öns sydöstra spets förtrollar den före detta fiskebyn Villasimius, medan den livliga öns huvudstad Cagliari är ett mecka för kulturälskare.

Bästa restid för camping på Sardinien

Klimatet på Sardinien är medelhavsklimat och kännetecknas av torra, varma somrar och regn på vintern. När den bästa tiden är att åka till Sardinien beror på vad du vill göra.

Den bästa tiden för strandliv och badsemester är månaderna från juni till september . I juli och augusti kan termometern lätt spräcka 40°-strecket. Denna period är också huvudsäsongen på Sardinien.

Vårmånaderna april och maj samt oktober är också lämpliga för aktiva semestrar, vandringar och utforskande av ön. Vid dessa tider finns det färre andra semesterfirare på ön

På vintern är det ganska svalt och ofta regnigt. Men du har ön nästan för dig själv: populära turistregioner som till exempel Costa Smeralda är nästan helt dlda. Vi skulle dock inte rekommendera vintern som en idealisk tid.

Färjeförbindelser för husbilar till Sardinien

Om du vill åka till ön med din egen husbil kan du ta färjan. Färjorna startar på det italienska fastlandet. Livorno och Genua nås bäst från Sverige. Överfarten tar mellan sex och åtta timmar, färjorna landar i hamnarna Olbia och Arbatax på östkusten eller Porto Torres på norra delen av ön.

För färjan måste du beräkna mellan 100 och 200 euro per resa, beroende på var du börjar. Det är oftast billigast från Livorno. Ett alternativ är ett flyg till Sardinien. Du kan sedan hyra ett fordon på plats och utforska ön på egen hand. Billiga flyg är tillgängliga från cirka 100 euro tur och retur om de bokas i god tid.

Tull

På Sardinien finns inga riktiga motorvägar, utan på sin höjd välutvecklade landsvägar. Därför behöver du, till skillnad från på det italienska fastlandet, inte betala några vägtullar. Högsta tillåtna hastighet är 50 km/h i tätort och 90 km/h utanför tätort.

Campingtips

Några vackra campingplatser på Sardinien som vi rekommenderar dig för din resa:

Camping La Foce

Underbart läge direkt på stranden i lagunen Valledoria. Platsen erbjuder goda möjligheter till kanotpaddling, det finns även båttransfer till havet och en fin pool. Den enda kritikpunkten: de sanitära anläggningarna kunde vara lite bättre.

 

4 Mori Family Village

Super plats för familjer i den vackra södra Sardinien. Mycket rena, stora ställplatser, en fantastisk strand och ett brett utbud av evenemang. Det finns också en underbar pizzeria precis på plats. Vad mer kan man önska sig?

Centro Vacanze Isuledda

En drömcamping vid havet inte långt från La Maddalenas skärgård och ett paradis för strandsemester. Vårt tips: Boka en av platserna med havsutsikt – senast inom några minuter har du helt glömt vardagen.

De vackraste stränderna på Sardinien

Sardinien har så många vackra stränder att du kan skriva en separat artikel om dem. Följande stränder är särskilt populära och rekommenderas starkt för ett besök:

Spiaggia Capriccioli

Denna drömstrand ligger på halvön Capriccioli på Costa Smeralda och anses vara den vackraste stranden på Emerald Coast. Stranden med sin underbart fina vita sand sluttar mycket mjukt ner i vattnet och är därför mycket lämplig för familjer.

Cala Luna

Den stora stranden i Cala Luna är vackert inramad av höga klippor i Golfo di Orosei. Viken med sitt turkosblå vatten är en av de vackraste vikar på Sardinien. Det finns också en grotta precis vid stranden som du kan besöka.

Cala Goloritzé

Den magiska stranden Cala Goloritzé på östkusten kan endast nås med vandring eller båt. Det är därför det inte är så trångt här, inte ens under högsäsong. Förutom den fina sanden inkluderar höjdpunkterna utsikten över den slående stennålen L’Aguglia och klippformationen L’Arco di Goloritzè i södra bukten.

Sardinien med en hund

Campingsemestern med hund är inget problem på Sardinien. Hundar är tillåtna på många campingplatser. Läget är också okomplicerat på stränderna. Det finns vissa stränder där det är uttryckligen förbjudet att ta med sig hundar. Du hittar också ett antal utsedda hundstränder med full service. Se till att du har EU-passet för husdjur med dig och att hunden har nödvändiga vaccinationer.

Sardinien med barn

Sardinien är för campare med hela familjen passar perfekt. Tack vare de många fantastiska stränderna kan du tillbringa en perfekt strandsemester med barn här. Många campingplatser erbjuder även fritidsaktiviteter och barnunderhållning speciellt anpassad för barn. Dessutom är italienarna kända för att vara särskilt barnvänliga!

Topp 5 rekommendationer för Sardinien

Du bör definitivt besöka dessa fem platser på Sardinien:

Villasimius: Härlig by i den extrema sydost med vackra stränder och fantastiska restauranger

Cagliari: Öns huvudstad med sina kyrkor, palats och vackra parker är en idealisk plats för att få ett första intryck av ön.

Olbia: Den lilla hamnstaden i nordost förtrollar med en vacker historisk gammal stad, smala gator och färgglada hus.

Cala Grande – Valle della Luna: Den legendariska stranden Cala Grande var populär bland hippies redan på 70-talet. De vita granitklipporna har skapat ett unikt naturlandskap här

La Maddalenas skärgård: De vackra öarna La Maddalena ligger i nordöstra Sardinien och är lättillgängliga med båt. Ön Caprera är mycket populär med sin berömda ”Spiaggia Rosa” (rosa strand).

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar