florence 5208579 1280

Semester i Italien: Vad du behöver veta

Italien är ett av de mest populära resemålen bland Européer och framförallt bland campare.

En anledning till detta är förmodligen att Italien verkligen har något för alla. Aktiva semesterfirare dras till bergslandskapet i norr, strandfantaster njuter av La Dolce Vita vid Adriatiska havet och de som vill ha hela kulturprogrammet kan se fram emot några av de vackraste städerna i Europa.

Italien har mycket att erbjuda, särskilt för campare. Långt över 1 000 campingplatser är spridda över hela landet. Förutom ultramoderna 5-stjärniga semesterparker i de populära semesterregionerna vid havet, finns det också många familjecampingar bort från liv och rörelse – många av dem inbäddade i unikt vackra kulturlandskap. Husbilar och campingboenden blir allt populärare och finns nu på många ställen.

Standarden på italienska campingplatser är nu ganska hög, vilket tyvärr också återspeglas i priserna. I en Europaomfattande jämförelse är platserna i Italien dyrast.

Å andra sidan är Italien – beroende på region – lite billigare när det gäller mat, gå ut etc. Speciellt som en självförsörjande husbil kan du fortfarande tillbringa en relativt billig semester i mycket välbesökta turistregioner som Veneto , Toscana eller Dolomiterna.

Eftersom Italien är en del av EU är inträdet okomplicerat. Om du åker på semester med hund behöver du EU:s husdjurspass och ett mikrochip-identifiering av rabiesvaccinationen för den fyrbente vännen. Bortsett från de välkända turistorterna hjälper också några ord italienska, eftersom befolkningen ofta knappt talar engelska.

Rutter och turer

Med sina mångsidiga landskap är Italien idealiskt för kortare eller längre turer med husbil eller bil och övernattningar i semesterboende eller husbilar. Vackra rutter är till exempel:

  • Från Genua till Rom och tillbaka
  • Gardasjön med husbilen
  • Norditalienska sjöar med husbilen

Destinationer

Ämnet ”Resmål i Italien” skulle vara en separat artikel, eftersom landet har så många vackra regioner att du enkelt kan åka hit varje år och upptäck alltid nya underbara platser. Och det är precis vad många gör! Här är bara en kort översikt över några av de mest populära resmålen.

Norra Italien

Aktiva semesterfirare lockas alltid till norra Italien. Dolomiternas fantastiska bergslandskap är ett sant paradis för vandrare och bergsälskare. Vattenälskare kombinerar aktiv semester med en vistelse vid Gardasjön. Inte mindre attraktivt, men ändå lite mindre känt och tystare är Piemonte med sina fantastiskt vackra sjöar som Lago Maggiore eller Lago d’Orta.

Toscana

Med sina böljande kullar och tyst, av cypresser kantade av avenyer, motsvarar Toscana den idealbild som många resenärer har av Italien. Finsmakare utforskar regionen på en av de många vinvägarna och skämmer bort sig med Chianti, Montepulciano och Co. En annan höjdpunkt är förstås de många magnifika städerna som Florens, Siena och Pisa med sitt världsberömda lutande torn.

Veneto

Om du gillar att tillbringa din campingsemester på stranden, är Veneto platsen för dig . De mest populära campingplatserna i Italien ligger vid havet och nästan alla på kustremsan vid Adriatiska havet, som börjar öster om Venedig och sträcker sig till Caorle. Gyllene stränder, mycket sol och några av de lyxigaste platserna i landet är precis de rätta ingredienserna för en strålande strandsemester.

Särskildheter

Camping i Italien är okomplicerat och är även perfekt för nybörjare på camping. Vi skulle ändå vilja nämna några speciella funktioner.

Vild camping

Vild camping och fristående camping är förbjudet i hela Italien och kommer att straffas. Det avråds starkt, särskilt i de mer populära regionerna. Inbrott i fristående husbilar är inte heller ovanligt, särskilt i närheten av välkända semesterorter.

Agriturismo

Agriturimso är en riktig italiensk institution. Det finns 6 000 sådana gårdar över hela landet där gästerna kan tillbringa en underbar semester på landsbygden. Eftersom många gårdar odlar regionala produkter är maten vanligtvis utmärkt. Toscana är särskilt populärt för en semester på en italiensk gård.

Trafikregler

Maxhastigheten för bilar och husbilar upp till 3,5 t är 50 km/h i tätorter, 90 km/h utanför tätort, 110 km/h på motorvägar och 130 km/h på motorvägar. 50 km/h i tätort, 70 km/h utanför tätort, 70 km/h på motorvägar och 80 km/h på motorvägar. På motorvägar och på landsbygden ska förare även använda halvljus under dagen. Alkoholgränsen är 0,5.

Campingplatser

De flesta campingplatser i Italien är öppna från våren (april/maj) till september eller oktober. I norr finns även platser för vintersportentusiaster som är öppna året runt. Under de viktigaste semestermånaderna juli och augusti rekommenderar vi starkt att du bokar i förväg, särskilt i populära regioner.

Tull

Nästan alla motorvägar i Italien är föremål för vägtullar. Du kan känna igen de laddningsbara sektionerna på den gröna bakgrunden, medan gratis sektioner är markerade i blått. Vid infarten tar du biljett vid betalstationen, du betalar när du lämnar motorvägen. Priset beror på körsträckan. Vissa sträckor med höga underhållskrav, t.ex. i fjällen, kan vara dyrare.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar