ljubljana 2149704 1280

Semester i Slovenien: Vad du Behöver Veta

Tillhör Slovenien verkligen Balkan nu eller inte? Åsikterna går isär i denna fråga. Faktum är att det lilla bergiga landet med runt 2 miljoner invånare känns mer som en lite mer medelhavsversion av Österrike under långa sträckor.

Mer än en tredjedel av landet är täckt av de mäktiga bergskedjorna i södra Alperna. Detta gör Slovenien till ett idealiskt resmål för aktiva semesterfirare och naturälskare.

Camping är på frammarsch i Slovenien: många campingplatser har moderniserats i stor utsträckning i de senaste åren. Det finns cirka 115 campingplatser över hela landet som har betyg från 1 till 5 stjärnor. Förutom ställplatser för tält, husvagnar och husbilar har allt fler campingplatser även husbilar och glampingboende.

Eftersom Slovenien endast har en ganska liten kustlinje vid Adriatiska havet finns de flesta ställplatserna i inlandet. I de bergiga regionerna i nordväst finns också ett stort utbud av semesterlägenheter och rustika fjällstugor – perfekt för att utforska de fascinerande högbergslandskapen i Julianska Alperna och Karawanken. Om du ändå vill campa vid kusten bör du boka i förväg under högsäsong!

Eftersom Slovenien är medlem i EU sedan 2004 sker betalning i euro. Inträdet är också okomplicerat. Som tur är behöver du inte ens en adapter för uttag eller gasflaskor. Precis som i resten av Europa kräver campare som reser med hundar ett EU-pass för husdjur och ett mikrochip för rabiesvaccinationen för den fyrbente vännen.

Rutter och turer

Utvecklade vägar och fantastiska landskap idealiska för husbilsförare. Eftersom landet är ganska litet kan man se mycket på två veckor. Några trevliga turer är:

  • Från de julianska alperna till Ljubljana
  • Rutt i Triglav nationalpark
  • Stor Balkan-tur via Österrike och Slovenien till Kroatien

Destinationer

Slovenien är bara så stort som Hessen i Tyskland. Landet kombinerar en enorm variation av drömska landskap i ett hanterbart område.

Som nämnts kännetecknas nordväst av de höga bergen i Julianska Alperna, Steineralperna och karavanerna. Här hittar du den enda nationalparken i landet, den fascinerande nationalparken Triglav, som utan tvekan är ett av de mest imponerande bergslandskapen i Europa. Andra populära resmål här är den välkända sjön Bled och den något lugnare men inte mindre idylliska sjön Bohinj.

Slovenien är lite mildare i öster. Den vackra universitetsstaden Maribor vid Dravafloden ligger bland pittoreska vingårdar och de gröna skogarna i Pohorjebergen. Här slår Sloveniens gröna hjärta, och området kring Maribor anses traditionellt vara den bästa vinodlingsregionen i landet. Det är bara cirka 1,5 timme till Ljubljana. Huvudstaden ska givetvis också stå på agendan.

Slovenska Adriatiska havet är litet. Kustlinjen mellan Trieste i Italien och Umag Riviera i Kroatien är bara 46 kilometer lång. Men de har allt: idylliska kuststäder som Piran, fantastiska sandstränder framför det ljusblå havet och ett vild och romantiskt inland som inbjuder till korta promenader och utforskningar väntar besökaren. Det är här Slovenien presenterar sig från sin mest medelhavssida.

Funktioner

Camping i Slovenien är okomplicerat. Det finns dock några speciella funktioner som vi kort skulle vilja nämna här.

Vild camping

Vild camping (både med tält och husbil etc.) och fristående är förbjudna i hela Slovenien och kommer också att straffas. Reglerna i Triglav nationalpark är särskilt stränga. Här letar parkvakterna specifikt efter vilda campare. Överträdelser är föremål för böter på 100 – 1000 euro.

I Slovenien måste förare slå på halvljuset på alla vägar året runt. Vinterdäck är också obligatoriska från mitten av november till mitten av mars. Den högsta tillåtna hastigheten för alla fordon är 50 km/h. Utanför staden är det 90 km/h för husbilar och släpvagnar upp till 3,5 t eller 80 km/h för fordon över 3,5 t.

Campingplatser i Slovenien

De flesta campingplatser i Slovenien är öppna från april till oktober. Beroende på region finns det även vinteröppna campingplatser, t.ex. för vintersportentusiaster.

Tull

Användningen av motorvägar i Slovenien är föremål för vägtullar. Du behöver nu en vinjett, som endast finns i digital form. Du kan få e-vinjetten från till exempel alla ADAC-kontor. Observera att det finns flera avgiftsklasser beroende på fordonets höjd.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar