Campingkostnader: 8 Viktigaste Fakta och Tips

Campingkostnader: 8 Viktigaste Fakta och Tips

Hur dyrt är camping med husbil – och var kan du spara?

Du pratar inte om pengar? Vi gör! Idag ägnar vi oss åt temat campingkostnader: var är campingplatser dyra och var är de billiga? Vilka dolda kostnader bör du se upp med för att undvika obehagliga överraskningar? Och hur kan du spara på campingsemestern?

Här är 4 fakta om campingkostnader som du bör känna till – plus 4 spartips som du kan använda för att skydda din plånbok.

Fakta 1: Sverige är billigare än du tror

Campingplatser skiljer sig över hela världen – i sin kvalitet, men också i sina kostnader. Det dyraste behöver inte alltid vara det bästa och det billigaste behöver inte alltid vara det sämsta stället. Även om utbudet av campingkostnader är enormt inom varje land, kan du fortfarande se vissa tendenser.

Vill du till exempel åka till bergen betalar du i snitt 36,34 euro per natt i Schweiz, inklusive två personer med el och besöksskatt – detta gör Schweiz till föregångare i Europa.

Och hur mycket kostar en övernattning i Norge, som också är bergigt? Betydligt mindre: i genomsnitt endast 25,47 euro. Tyskland ligger i mitten i en europeisk jämförelse och är billigare än många tror: Med 23,83 euro per natt är du med.

Så det är inte konstigt att nästan en tredjedel av alla campare beger sig till en plats i Tyskland – pris-prestanda-förhållandet är imponerande!

Fakta 2: Camping är dyrare i söder

Magnifika stränder och mycket sol: Det är förståeligt att camping i södra Europa står högst upp på många campares önskelistor.

Nästan en femtedel av camparna bokar en plats i Italien, vilket placerar landet på andra plats på popularitetsskalan, direkt efter Tyskland på första plats.

Om du vill sola i Sydeuropa, måste du gräva lite djupare i fickan: campingplatsen -Costsn är här i en europeisk jämförelse betydligt högre. En genomsnittlig övernattning i Italien kostar 36,18 euro. I Kroatien är det 34,42 euro och i Spanien minst 33,58 euro.

Men det finns också undantag: Ett pristips för alla som dras söderut är till exempel Portugal. Här kostar campingplatsen endast 18,09 euro – ett riktigt fynd. Istället för Kroatien kan du även bege dig till södra grannen Montenegro – här kostar övernattningen endast 15,58 euro och därmed mindre än hälften så mycket som i Kroatien.

Fakta 3: Alla tomter kostar inte lika mycket

Oavsett om det är i det norr, i den soliga södern eller södra Sverige: när du väl har hittat en campingplats som du gillar ska du naturligtvis kolla prislistan. Man gillar det man läser där – och faktiskt är den särskilt vackra parkeringsplatsen direkt vid denna idylliska flod fortfarande gratis.

Du har bokat med bara några klick – och blir förvånad när notan kommer. En klassiker! En andra titt på prislistan avslöjar:

Alla parkeringsplatser kostar inte lika mycket – du får ofta betala mer för särskilt vackra eller stora parkeringsplatser. Så är det naturligtvis inte överallt. Men i princip gör det ofta skillnad när det kommer till campingkostnader, om du har den lilla platsen som är inkilad mellan sanitetsanläggningen och uppfarten, eller med din husvagn på den rymliga XXL-platsen med panoramautsikt. view stå.

Naturligtvis är dessa prisskillnader ofta motiverade – du bör bara vara uppmärksam på detta vid bokning, för att inte uppleva några överraskningar.

Fakta 4: Nej alla campingplatser har schablonbelopp

Särskilt förstagångshusbilar är förvånade över varför campingplatsens kostnader är ofta så olika. 25 euro på en plats och bara 5 euro på den andra – hur kan det vara?

Helt enkelt: Vissa campingplatser har all inclusive-priser. Dessa inkluderar ofta alla eller åtminstone större delen av kostnaderna.

Om kostnaden är mycket låg kan du förvänta dig att tilläggsavgifter debiteras. De 5 euron gäller ofta bara för husbilen, men det tillkommer även en avgift för varje person. Hundar kostar ofta extra också. El, vatten, duschar, turistskatt, sophantering, miljöskatt – allt detta debiteras separat.

I tider av pandemin tar många platser ut en coronaavgift för att finansiera hygienåtgärder – de nuvarande priserna kan därför bli något högre än förra året. Naturligtvis är det legitimt om campingplatsoperatörer inte gör schablonpriser – denna kostnadsfördelning är också transparent. Så du bör titta noga om ett pris verkar mycket lågt för dig.

Spartips 1: Camping i öster är billigare

Camping i Östeuropa – åh nej! Det är vad många tror – men varför inte? Östeuropa har oerhört mycket att erbjuda semesterfirare: orörd natur och hisnande landskap i Höga Tatras eller Karpaterna, traditionella byar och städer med fascinerande kulturhistoria som Sofia, Budapest, Warszawa, Gdansk, Kraków eller Wroclaw.

Dessutom finns det en hög äventyrsfaktor och många möjligheter till utveckling, eftersom Östeuropa fortfarande är något som ett insidertips . Ett annat argument är de låga campingkostnaderna : Slovenien är fortfarande relativt dyrt på 27,36 euro. Men Rumänien, Bulgarien, Polen, Tjeckien, Lettland och Slovakien ligger mellan 14,73 euro och 16,97 euro, och Ungern är också ganska billigt på 19,75 euro.

En liten nackdel: campingtätheten är ofta lägre än i mer turistiskt utvecklade områden. Så lite mer planering behövs från dig här.

Spartips 2: Använd säsongsplatser eller långtidscamping

De flesta husbilsresenärer är korttidscampare: De bokar sin plats i några dagar och reser sedan vidare. Vissa tar det lugnt och tillbringar hela sin semester på en, två eller flera veckor på en camping.

Men det finns andra modeller som vi inte vill lämna onämnda när det kommer till campingkostnader. För det första finns det säsongscamping: Här hyr du en fast plats i tre eller sex månader.

Under denna tid är platsen reserverad för dig och du kan besöka den när du vill – ett fast pris så att säga. För en sådan säsongshyra får man räkna med cirka 100 euro per månad. Det blir ännu billigare med permanent camping : Hyran för en permanent ställplats är ofta mindre än 1000 euro per år – det vill säga runt 80 euro per månad för ditt privata semesterparadis.

Långtidsparkeringar är oftast bara värda för platser i närheten av din bostadsort. Om du har en husvagn kan du ofta bara lämna den på sajten.

Spartips 3: Parkeringsplats för husbil istället för camping

Visst, en campingplats har många fördelar: Det finns sanitära anläggningar, ofta en kiosk med allt man glömde när man packade – och morgonbrödsserveringen är helt enkelt underbar. Men allt detta har förstås sitt pris. Om du ändå inte vill tillbringa mycket tid på platsen, men planerar en stadsresa eller en vandringstur, kan du byta till husbilsplatser.

Dessa platser erbjuds ofta av kommunen och ligger på vandringsparkeringar, vid hamnar eller på centrala platser i staden. Här hittar du bara spartansk utrustning – ibland finns det el, i vissa fall en offentlig toalett eller så kan du använda toaletten på en restaurang. Man har oftast inte så mycket plats på platserna – men de brukar kosta betydligt mindre än en riktig camping. Speciellt för en längre campingsemester är de ett bra alternativ för att avlasta resebudgeten

Spartips 4: Katttvätt och levande ljus

Logisk: Vi vill unna oss något på semestern. Men om budgeten är knapp finns det några sätt att spara på campingkostnaderna. Måste det alltid vara en parkeringsplats med el till exempel?

Många anläggningsoperatörer erbjuder tomter utan el, som är billigare – och ofta till och med särskilt tysta i kanten av platsen dit ingen strömkabel leder till. Du kan laga mat med gas och på kvällen läser du en bok istället för att surfa. Strömförsörjningen ombord från batteriet ger tillräckligt med ljus – du behöver bara levande ljus för utomhusbruk. Om du inte reser i en puristisk husbil eller tält har du ett litet badrum ombord.

En katttvätt i husbilen sparar duschpengar. Brödserveringen och sista minuten-ärenden i kiosken på campingen är särskilt fördelaktiga. Om du vill spara, ta förnödenheter med dig eller shoppa i lokala snabbköpet och på bageriet . Ett av de mest profana, men också mest effektiva spartipsen: Använd lågsäsong – för under högsäsong är campingkostnaderna betydligt högre.

Slutsats: camping kostar – betala mindre tack vare bättre planering

Camping är inte alltid billigt – speciellt inte då, om du inte reser med tält utan med husbil. Men nu vet du de viktigaste fakta och spartips om campingkostnader. Kort sagt: ju mer exakt du planerar och ju bättre du förbereder dig, desto mer kan du spara.

Oavsett om det gäller säsongscamping på din favoritplats, semester under lågsäsong, campingplatser i Östeuropa eller billiga husbilsplatser – det finns många sätt att vara på resande fot i en husbil för lite pengar. Det är förstås inget fel med att gå till en tjusig camping och boka full service för att verkligen koppla av – men då får man räkna med högre campingkostnader.

Många campare väljer en blandning av båda – så de unnar sig hela bortskämningsprogrammet då och då, men tittar sedan också på priserna igen. Oavsett din budget önskar vi dig en fantastisk semester!

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar