trogir 4166786 1280

Camping på Balkan – Tips & Råd

Ingen stad har berört oss som Sarajevo.

I hjärtat av gamla stan kan två kulturer kännas igen av den helt olika arkitekturen och lämnar besökarna mållösa i häpnad.

Vid «Kulturens mötespunkt», en kompassros på marken, den ottomanska delen Sarajevo på Österrike -Ungerska. Medan i den osmanska delen låga hus, en basar, moskéer, mattor och kopparbutiker kännetecknar stadsbilden känner man sig i granndistriktet som i Wien.

På de osmanska kaféerna serveras förutom det bosniska caféet även den turkiska varianten och turkiskt te. Det finns dock inga alkoholhaltiga drycker. Sarajevo är en historisk stad som fortfarande visar de senaste decennierna av lidande. Men det sprudlar av liv och erbjuder sina besökare en upplevelse genom dessa två sammanflätade kulturer som ingen snart glömmer. Så definitivt gå dit. Enligt vår åsikt är Sarajevo en av de bästa städerna i Europa!

Slovenien ligger direkt på gränsen till Österrike och är därför inte långt borta och räknade sig som en del av Centraleuropa redan före Jugoslavienkriget. Infrastrukturen är absolut jämförbar med Österrike eller Tyskland. Du kan också komma väldigt långt med tyska. Och ändå används landet ofta bara för transit till Kroatien. Därför är vårt tips till alla naturälskare: Besök Triglav National Park i norr- väster om landet.

Otaliga källor bubblar upp i nationalparken, till exempel Sočas vår eller Sava. Berg bjuder in klättrare men även vandrare eller terrängcyklister att utforska. Sjöar och floder erbjuder svalkning på sommaren, men också den nödvändiga adrenalinkicken på våren eller hösten, till exempel med River Rafting. Olika vattenfall lockar besökare. Speciellt Kozjak-vattenfallet är unikt, eftersom det faller ner i en grotta. Även vägen genom en klyfta täckt av mossa och ormbunkar är en absolut upplevelse. Det finns också vackra platser som Bled eller Bohinjska Bistrica, där du måste prova de traditionella gräddkakorna. Om du letar efter ett naturparadis precis utanför dörren som erbjuder dig alla typer av aktiviteter och vandring möjligheter, bör du definitivt notera Triglav National Park. Vill du lära dig mer om Triglav nationalpark? Vi har all information till dig.

Kulinariska delikatesser: cevapcici och burek

Kärlek går genom magen och Balkan har mycket att erbjuda. Köket består av rejäla, hemlagade rätter .

Kött serveras ofta som huvudrätt och tillbehör, följt av en gigantisk dessert på bordet. Matsmältningen kan bara stimuleras igen med en egendestillerad snaps .

Två specialiteter som är tillgängliga i olika länder är Cevapcici och Burek. Cevapcici är färsrullar, ofta lätt kryddiga, serverade med lökringar, lite grönsaker och den traditionella ajvaren. Ajvar är en dipp som huvudsakligen består av kokta paprika som kan variera från söt till kryddig. De serveras ofta med pommes frites.

Burek, å andra sidan, är en degform. En sorts deg fylls med antingen köttfärs, spenat och ricotta eller ost med potatis. Ibland formas degrullarna till en spiral, andra gånger kommer de som pinnar. Burek serveras även i olika Balkanländer, men ibland används namnet Burek endast för köttfärssorten. Pita är namnet på de vegetariska alternativen där. Traditionellt avnjuts en drickyoghurt . Tja, vem är hungrig nu?

Serbisk del av Tara nationalpark

Tara är den huvudsakliga bifloden till floden Drina. Den reser sig i Montenegro nära den albanska gränsen, slingrar sig genom bergen genom Tara Gorge – en av Europas djupaste raviner – och korsar sedan gränsen till Serbien. Där är floden med samma namn nationalpark invigd. Skyltningen är utmärkt, och det finns även kartor med höjdprofiler över vandringslederna tillgängliga i besökscentret.

Rutterna är markerade med siffror, som även visar rätt väg i nationalparken väl skyltat. Det är därför lätt att åka på den önskade turen och du kan helt koncentrera dig på naturen. En särskilt vacker rutt leder till Banjaska Stena utsiktspunkt. Utsikten ner mot Drina, som här skiljer Serbien från Bosnien-Hercegovina, är unik. En absolut rekommendation från oss och sedan definitivt upptäcka mer av Serbien! Landet har många andra skatter att erbjuda.

Jadranska Magistrala – förmodligen den vackraste kustvägen i Europa

Kustvägen Jadranska Magistrala löper längs Adriatiska havets östkust. Den historiska rutten börjar vid den slovenska gränsen mot Italien och leder sedan först genom Slovenien och Kroatien, en liten bit genom Bosnien-Hercegovina och slutar i Montenegro. Över 1000 kilometer går rutten längs kusten. Den leder genom pittoreska platser, längs branta klippor och klapperstensstränder och kännetecknas av fantastisk utsikt över det turkosskimrande Adriatiska havet.

Även om vägen är slingrande finns det inga branta eller smala passagevägar upp. Om du informerar dig själv i förväg hittar du många små omvägar på rutten att utforska historiska stadskärnor eller för promenader och bad. Tack vare de relativt milda vintrarna är det också behagligt relativt tidigt på året och väl in i höstens temperaturer välsignade. Bara de isiga vindarna på vintern – Bora – kan vara lite otäcka.

Llogara Passagen i Albanien

Llogara Passagen förbinder norra Albanien med söder. I norr leder SH8 först längs nationalparkens gräns rakt genom bergslandskapet i Albanien och följaktligen även några serpentiner upp. På södra sidan är utsikten fri ner till sandstränderna vid kusten. Om du är där en särskilt vacker dag med framförhållning kan du till och med se så långt som till den grekiska ön Korfu.

Vägen är i acceptabelt skick, backarna är begränsade till några hårnålsböjar. Sammantaget går det även att köra där med husbilar.

På vägen passerar du några betongbunkrar. Det är gamla skjutbanor som varken regeringen eller respektive markägare avvecklar i brist på lust och pengar. Mitt i detta vackra landskap visar de att Albaniens historia inte alltid var så fridfull som landet visar sina gäster idag. För en sak ska sägas: säkerheten för husbilsresenärer är god och det finns även vackra campingplatser. Så oroa dig inte, kör bara dit och upplev det själv!

Prizren, den vackraste staden i Kosovo

Kosovo kämpar också som yngsta landet i Europa inte bara för erkännande som ett självständigt land, utan mot många fördomar.

Ett annat hinder är försäkringssituationen. Strax innan tullen måste du teckna ansvarsförsäkring för din egen husbil. Men det är inte häxkonst och med några euro också väldigt billigt. I själva landet är det goda vägförhållanden. Här har mycket förnyats de senaste åren.

KFOR-trupper säkerställer fortfarande fred i landet, så man träffar dem ganska ofta. Men knappast några resenärer har mer än visuell kontakt med dem. Kosovoborna själva är otroligt stolta när man berättar att det är här man tillbringar sin semester. Mycket ofta talar människor också tyska eftersom de flydde till Tyskland eller Schweiz under kriget.

Tips: Kör direkt till Kroatien för att koppla av vid havet.

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar

  • Vandra & Campa på Gardasjön

  • Tryck och friluft – Skapa unika campingminnen

  • 5 Saker du Bör ha med dig på din Campingresa

  • Förnybar Energi vid Camping – Bästa Tips & Idéer [Husbil & Husvagn]