Vintercamping vid Nordsjön - vill du ha en frisk bris?

Vintercamping vid Nordsjön – vill du ha en frisk bris?

Vintercamping är i trenden, detta har inte varit någon nyhet på en länge nu. Naturligtvis tänker vi alla i första hand på skidåkning och resor till bergen, till de lokala alperna, till Österrike eller Sydtyrolen, speciellt när hemmabasen ligger i södra delen av landet.

Eller södra Spanien – ett lika populärt husbilsresmål på vintern, mer för människor med mycket tid. En tur genom Tyskland kan också vara attraktiv på vintern, men vad kan vara längre än tanken på att campa vid kusten och den grova Nordsjön att köra?
Men varför egentligen?

Anledningar till vintercamping

När högsäsongen vid sjön tar slut på hösten återvänder lugnet a, endast ett fåtal gäster kommer på hösten, senast i november är de flesta semesterhusen på de hippa öarna som Sylt eller Amrum öde, restauranger unnar sig en paus, butikerna är tomma och boenden stänger ofta till strax före jul eller längre. Åtminstone var det så förr i tiden. Under tiden har dock de flesta campingplatser också insett att trenden mot vintercamping är ostoppbar och även utanför kusten -turligtvis- stannar inte och är väldigt ofta öppna året runt.

Och alla som har upplevt det en gång kommer snabbt att bli en återfallsförbrytare. I badhuset är det garanterat inga väntetider eller fulla duschar, tvärtom blir duschen ett ”privat spa”, grannarna i husbilen är långt borta och de flesta Ställen erbjuder mycket bra erbjudanden, oavsett om det gäller en hel vecka eller för kortare perioder. Förbokning rekommenderas dock eftersom inte alla ställen är öppna på vintern eller hela vintern

Möjliga aktiviteter

Men vad ska jag göra hela dagen, med kanske ösregn, dimma och kalla temperaturer?

En sak att försäkra dig om- Det blir aldrig tråkigt på vintern vid Nordsjön! Badning står kanske inte högst upp på att göra-listan på vintern, men de oändligt långa stränderna, till exempel i St. Peter Ording, inbjuder till promenader en, med eller utan hund. Varma, väderbeständiga kläder (helst Friesennerz), mössa och handskar ska givetvis inte saknas. Och vill du värma dig emellan kan du helt enkelt gå till de mysiga caféerna i pålhusen i St Peter Ording och värma dig med kaffe och tårta, te , glögg eller en här på toppen av populära ”fariséen”, en kaffe med gräddtoppning och en inte för liten shot rom.Vägen tillbaka är då definitivt lättare!

Eller så kan du promenera genom gågatan i Westerland eller Büsum och bläddra i affärerna i lugn och ro. En glögg på stranden och njuter av den oändliga vidden och lugnet i den till synes orörd naturen – vad kan vara mer avkopplande? Deceleration är nyckelordet!

I stora turistorter som Neuharlingsiel, Büsum, St. Peter Ording eller Westerland, till exempel, det finns inomhuspooler ofta med havsutsikt och bra Hälsoavdelning att värma upp efter en promenad på stranden. Naturligtvis har många campingplatser också dessa faciliteter – för den som föredrar att vara nära ”hemmet”. När det blir mörkt tidigt på vintern kan du se dem lysa upp över hela campingplatserna – braserna där lägerelden görs framför mobilen, gästerna samlas med glögg eller en öl och ingen störs av ljudet, för att det är så tomt.

Det låter väl inte så illa eller tråkigt, eller hur?

Det bästa med det: nordfriserna, ibland framställda som tystlåtna, för vilka en kortfattad Moin talar om av dagen på sommaren, blir ofta mer pratsam på vintern, eftersom stressen och pressen som ofta råder på sommaren försvinner och man blir desto gladare över varje gäst som kommer – prova!

Vår slutsats

Om du letar efter snö på vintern – bör du åka till fjällen.
Om du letar efter sol och behagliga temperaturer – borde du åka söderut.

Men: vid åska, regn, höga vågor eller surrande kyla bör inte avskräcka, den som söker lugn och avkoppling och vill uppleva Nordsjön ännu vackrare än på sommaren bör du åka till Nordsjön för vintercamping.

Det är ett måste på livets bucket list!

Lämna ett svar

Du Kanske Också Gillar